Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μέρκελ: «Να κλείσει το Γκουαντάναμο»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αχός πολύς δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, ότι το αμερικανικό στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας «πρέπει να κλείσει». Μάλιστα τις δηλώσεις αυτές η Μέρκελ «τόλμησε να τις κάνει» λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ου. Μπους.

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρει ότι «πρέπει να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι» για την αντιμετώπιση των κρατουμένων, σημειώνοντας ότι «μία εγκατάσταση όπως το Γκουαντάναμο δε θα έπρεπε να υπάρχει μακροπρόθεσμα». Η καγκελάριος δήλωσε, πάντως, πως το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας βρίσκεται στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησής της με τον Μπους.

Η συνάντηση με τον Μπους είναι η πρώτη από την ορκωμοσία της Αγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία και ευελπιστεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, που διαταράχτηκαν σοβαρά εξαιτίας της «εναντίωσης» του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης η Μέρκελ υπεραμύνθηκε των σχολίων της για τη βάση του Γκουαντάναμο, διευκρίνισε όμως πως δε θα απαιτήσει άμεσο κλείσιμο του στρατοπέδου, κατά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ