Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης

Για αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων έκαναν λόγο οι πρυτάνεις

Διαψεύδοντας ότι το νομοσχέδιο για την εκλογή των πρυτάνεων έχει συζητηθεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, απαιτώντας την εξόφληση των επιχορηγήσεων για το 2005, από το υπουργείο Παιδείας, και ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό, έληξε η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων, την περασμένη Πέμπτη.

Οι πρυτάνεις, κάνουν λόγο για «αδυναμία λειτουργίας (των ΑΕΙ) με εξασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου σπουδών» και ζητούν την άμεση εξόφληση των τιμολογίων, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν από το περσινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αντιστοιχούν στο 38% του συνόλου του ΠΔΕ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ΠΔΕ του 2006. Στη Σύνοδο μεταφέρθηκε η πληροφορία ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν τα 45 εκατ. ευρώ και οι πρυτάνεις τηρούν, μέχρι τότε, στάση αναμονής.

Ακόμα, ζητούν αύξηση κατά 20% της τακτικής επιδότησης του 2006, σημειώνοντας ότι το 2005 τα ιδρύματα έλαβαν 35 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2004. Οσο για τους συμβασιούχους, αναφέρουν ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία μονιμοποίησης, εντοπίζοντας ως πρόβλημα το γεγονός ότι η μισθοδοσία των συμβασιούχων επιβαρύνει τους Ειδικούς Λογαριασμούς (ΕΛ), χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκλογή πρυτάνεων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία διαλόγου και τονίζουν ότι «οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ουδέποτε συζήτησαν, ούτε συμφώνησαν με την προτεινόμενη ρύθμιση του τρόπου εκλογής των πρυτανικών αρχών». Διαψεύδεται με αυτό τον τρόπο η υπουργός Παιδείας, που δήλωνε ότι ο νέος τρόπος εκλογής έχει συζητηθεί με τους πρυτάνεις.

Το θέμα του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων είναι και το μόνο θεσμικό θέμα για το οποίο η Σύνοδος πήρε θέση, τη στιγμή που αναμένεται ο νέος νόμος - πλαίσιο, με σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και ενώ πέρσι ψηφίστηκαν τέσσερις νόμοι που προχωρούν την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα, απέφυγε να πάρει θέση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, την ώρα που εντείνεται η σχετική φιλολογία για δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ