Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πραγματικός ο «Θησαυρός της Κέρου»

Νεκροταφείο ή τόπος μιας προϊστορικής λατρείας, κατά την 3η Χιλιετία, ήταν ο χώρος, στη θέση Κάβος-Δασκαλιό του ακατοίκητου σήμερα νησιού Κέρος, όπου βρέθηκε τεράστιος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων κυρίως κυκλαδικών ειδωλίων - «κακάσχημα» κουκλάκια τα χαρακτήριζαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Μεγάλο μέρος αυτών των ειδωλίων, φυγαδεύτηκε από αρχαιοκαπήλους, στις δεκαετίες του '50 και του '60, και διασκορπίστηκε σε ξένα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ο λόγος για τον Θησαυρό της Κέρου - πιθανολογείται ότι αριθμούσε τουλάχιστον 350 θραύσματα ειδωλίων. Η Ελλάδα διαθέτει - εκτός από τα 370 θραύσματα ειδωλίων που αποκάλυψαν επίσημες έρευνες στο Δασκαλιό-Κάβο της Κέρου (από τον Κόλιν Ρίφριου, τον έφορο Αρχαιοτήτων Χρήστο Ντούμα και την Φωτεινή Ζαφειροπούλου στη δεκαετία του '60 και στη δεκαετία του '80 από τους Χ. Ντούμα, Λ. Μαραγκού, Κ. Ρίφριου) και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου - 76 θραύσματα που εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα 76 θραύσματα (από 140 θραύσματα του «θησαυρού» που διέθετε η συλλογή Erlenmeyer) εκποιήθηκαν στου Σόθμπις, το 1990-1992, παρά τη διαμαρτυρία και προσφυγή της Ελλάδας στην αγγλική Δικαιοσύνη για τη ματαίωση της δημοπράτησης. Το αγγλικό δικαστήριο επέτρεψε τη δημοπρασία και έτσι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αγόρασε τα 76 αντικείμενα, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αλλα 17 ειδώλια δώρισε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Εμπορική Τράπεζα, ενώ ένας ιδιώτης δώρισε άλλα 4 στο Ιδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης στη Ν. Υόρκη.

Προτάξαμε την «τύχη» που είχε αυτός ο φημισμένος στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα αρχαιολογικός θησαυρός, για να φανεί η αξία της έρευνας-μελέτης της δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πέγκυς Σωτηροπούλου «Ο "Θησαυρός της Κέρου": Μύθος ή πραγματικότητα; Αναζητώντας τα χαμένα κομμάτια ενός αινιγματικού συνόλου». Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που γίνεται για τις συγκεκριμένες κλεμμένες αρχαιότητες. Η έρευνα ανατέθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο την εξέδωσε και την παρουσίασε χτες, προκαλώντας ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Για τη μεγάλη σημασία της μελέτης αυτής μίλησαν οι καθηγητές Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νικόλαος Σταμπολίδης, Κόλιν Ρίφριου, Λίλα Μαραγκού και η συγγραφέας της. Η Λ. Μαραγκού, αναφερόμενη σ' αυτήν την «αυστηρά επιστημονική μονογραφία, "σταθμό" στη μελέτη του Κυκλαδικού Πολιτισμού», επισήμανε ότι με αυτήν ο «μύθος» που συνόδευε αυτόν τον αρχαιολογικό «θησαυρό» αποτελεί, πλέον, επιστημονικά αποδειγμένη «πραγματικότητα».

Η ερευνήτρια, με αφετηρία τα 76 ειδώλια που εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιδόθηκε σε μια ανά τον κόσμο αναζήτηση των διασκορπισμένων αντικειμένων του «θησαυρού» για να εντοπίσει, τελικά, 254, που, εκτός από ένα θραύσμα μαρμάρινου αγγείου, είναι όλα μαρμάρινα ειδώλια, αλλά από αυτά ελάχιστα σώζονται ολόκληρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ