Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παράσταση τιμής στον Γ. Ρίτσο

Μια ξεχωριστή παράσταση θα παρουσιαστεί αύριο (9.30μ.μ.) στο θέατρο βράχων «Αννα Συνοδινού», στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Ρίτσου.

Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις», ένα «κολάζ» λόγου και μελωδίας, που ετοίμασαν νέοι άνθρωποι, προσπαθώντας να προβάλουν τις αφορμές της έμπνευσης αυτού του μεγάλου ποιητή, τα μοναδικά αποτελέσματά της, καθώς και τις κορυφαίες στιγμές του μελοποιημένου έργου του.

Ο ιδεολογικός «κορμός» της παράστασης είναι το δεδομένο του αδιαίρετου της ποιητικής δημιουργίας του Ρίτσου με τον αγωνιστικό «δρόμο» του. Αδιαίρετο, που, όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου το Σωματείο «Πολιτιστική Παρέμβαση», που συνδιοργανώνει με την εκδήλωση, δεν αφήνει περιθώρια προσέγγισης του Ρίτσου μόνο από μία πλευρά, χωρίς να συνδεθεί και με τις άλλες.

Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της ηθοποιού Λίλιαν Δημητρακοπούλου, η μουσική επιμέλεια του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14/5, στη γενέτειρα του ποιητή, τη Μονεμβασιά. Η αποδοχή της από το κοινό περικλείεται στο σχόλιο της κόρης του ποιητή, Ερης, που τη χαρακτήρισε «εκπληκτική». «Μου έκανε εντύπωση η προσοχή, με την οποία σταθήκανε πάνω στα ποιήματα, ο τρόπος που συνδέσανε την ποίηση με το τραγούδι, ο τρόπος που συνδέσανε τα ποιήματα και τα βιογραφικά στοιχεία με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γραφτήκανε. Πάρα πολύ σοβαρή δουλιά, εξαιρετική ορχήστρα, πολύ δεμένοι οι τραγουδιστές. Εμεινα κατενθουσιασμένη. Μακάρι να είχαμε κι άλλα τέτοια, κι άλλες τέτοιες προσπάθειες».

Κάλεσμα προς τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης να δουν την παράσταση απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα.

Εισιτήρια (3.500 δρχ.) διατίθενται (και για τις άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ), από τα δισκοπωλεία «Μετρόπολις» και «Σαλίνα», τα ταμεία των θεάτρων Βράχων, το Πνευματικό Κέντρο και το δημαρχείο του δήμου Βύρωνα και το περίπτερο του φεστιβάλ στην πλατεία Συντάγματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση - αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο(2000-06-16 00:00:00.0)
"Παγκοσμιότητα" ποίησης και τραγουδιού(1999-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ