Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στις παλαιστινιακές εκλογές λόγω Ιερουσαλήμ

Από ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Από ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ορατό είναι το ενδεχόμενο αναβολής των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών, μετά από χθεσινές δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους, περίπου, 200.000 Παλαιστινίους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ισραηλινή πλευρά δεν έχει αντίρρηση η διαδικασία να διεξαχθεί σε άλλο σημείο των παλαιστινιακών εδαφών. Από την άλλη, η παλαιστινιακή πλευρά δε δέχεται μια τέτοια ρύθμιση, τονίζοντας ότι θα είναι σαν να αποδέχεται ως τετελεσμένη την ισραηλινή εξουσία στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης.

Το νέο στοιχείο, πάντως, προκύπτει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον Πρόεδρο Αμπάς, καθώς η οργάνωσή του «Φατάχ» διέρχεται μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της και απειλείται με διάσπαση στην εκλογική αντιπαράθεση, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη τη σημαντική άνοδο της εκλογικής επιρροής της «Χαμάς». Δεν έλειψαν, μάλιστα, και σχόλια περί «κάποιου είδους συνεννόησης» μεταξύ ισραηλινής και παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να δει τη «Χαμάς» κυρίαρχη στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή.

Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από την Παλαιστινιακή Αρχή, που, όμως, απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα της «Χαμάς» να υπάρξει ενδοπαραταξιακή συμφωνία στην παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να βρεθεί πρακτική λύση και να μη χρειαστεί να αναβληθούν οι εκλογές. Την ίδια ώρα, έρευνα που διεξήγαγε το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δείχνει ότι το 50% των Ισραηλινών βλέπει «θετικά» την έναρξη ενός διαλόγου με τη «Χαμάς» σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη ειρήνης, καθώς θεωρεί δεδομένο και σεβαστό το γεγονός ότι η οργάνωση χαίρει της εκτίμησης της παλαιστινιακής κοινής γνώμης.

Παράλληλα με όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις εισβολές του στη Δυτική Οχθη. Επιχειρώντας στην Τζενίν, σκοτώθηκε ο τοπικός ηγέτης της «Χαμάς», 28χρονος Ζαγιέντ Μούσα, που αρνήθηκε να παραδοθεί. Στη Νάμπλους, σε ανάλογη επιχείρηση, σημειώθηκαν επεισόδια με νεαρούς Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Δυτική Οχθη, ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μετέτρεψε τα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως τη Βηθλεέμ, που είναι η γενέτειρα του Χριστού, σε μια μεγάλη φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ