Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΝΑΤΟ κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου

Συνέντευξη με τον Α. Κανόνικοφ, πρόεδρο του ιδρύματος «Κοινωνική Οικολογία» και γραμματέα-συντονιστή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ειρήνης και Συναίνεσης

Φιλειρηνική διαδήλωση στη Μόσχα

Associated Press

Φιλειρηνική διαδήλωση στη Μόσχα
Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης, που έγινε στην Αθήνα στα μέσα του Μάη, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Ανατόλι Κανόνικοφ, πρόεδρο του Ιδρύματος «Κοινωνική Οικολογία», γραμματέα-συντονιστή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ειρήνης και Συναίνεσης και, παράλληλα, εκπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μη κυβερνητικών οργανώσεων της Επιτροπής για τις Διεθνείς Υποθέσεις της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

- Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινότητας;

- Το θέμα, που συζητάμε σήμερα εδώ εμείς, οι εκπρόσωποι πολλών δημοκρατικών οργανώσεων, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρόκειται για το ζήτημα του πώς θα ζήσει και θα αναπτυχθεί στο εξής η παγκόσμια κοινότητα. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα έχουν συντελεστεί πάρα πολλές αλλαγές στη γεωπολιτική ζωή του κόσμου. Εμφανίστηκαν νέες πραγματικότητες, νέα κράτη, νέα σχέδια, συχνά ημιεπίσημα ορισμένων πολιτικών κύκλων στον κόσμο. Γι' αυτό και τα γεγονότα, που βλέπουμε πώς εξελίσσονται την τελευταία δεκαετία, είναι συχνά ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ασφάλεια της παγκόσμιας κοινότητας. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά το πρόβλημα του μελλοντικού συστήματος ασφάλειας στον κόσμο.

- Πώς δραστηριοποιείστε σε ζητήματα ασφάλειας και ειρήνης;

- Οι οργανώσεις που εκπροσωπώ συμμετέχουν με τον πιο άμεσο τρόπο στην υλοποίηση πάρα πολλών προγραμμάτων, που συνδέονται με τα ζητήματα της ασφάλειας και της ειρήνης. Θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα: Οπως είναι γνωστό, το 2000 έχει ανακηρυχτεί έτος του πολιτισμού της ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο. Πριν από ένα χρόνο στη Μόσχα διοργανώθηκε μια πολύ μεγάλη Διάσκεψη που είχε σκοπό την εξέταση του θέματος του πολιτισμού της ειρήνης.

Και, ξεκινώντας με την εξέταση αυτού του θέματος, μια σειρά μη κυβερνητικές οργανώσεις, μαζί και το Ιδρυμα «Κοινωνική Οικολογία», θεώρησαν αναγκαίο να επεξεργαστούν μια παραλλαγή του προγράμματος πολιτισμός της ειρήνης για μια συγκεκριμένη πόλη, τη Μόσχα. Δεν ήταν κάτι απλό, επειδή υπάρχουν διάφορες απόψεις, διάφορες προσεγγίσεις. Το ζήτημα της ειρήνης είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, γιατί θίγει πολλές πλευρές της ζωής κάθε λαού. Παρ' όλα αυτά κατορθώσαμε να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο προγράμματος, που συνδύαζε κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα, ζητήματα παιδείας, πολιτισμού, διεθνικής επικοινωνίας, διεθνικής παιδείας. Για τη Μόσχα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια και αντανακλά όλα τα προβλήματα της Ρωσίας ως πολυεθνικής χώρας. Αυτό το πρόγραμμα το προτείναμε στην κυβέρνηση της Μόσχας, η οποία και το εξέτασε και το ενέκρινε ως επίσημο πρόγραμμά της - «Η Μόσχα για τον πολιτισμό της ειρήνης». Παράλληλα, θα πρέπει να πω πως στο τέλος αυτού του χρόνου, πιθανότατα τον Οκτώβρη, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη Διάσκεψη, στην οποία θέλουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα της δουλιάς που κάναμε και να χαράξουμε τους δρόμους για τις παραπέρα δραστηριότητές μας και να δούμε κάποιες νέες κατευθύνσεις.

Ακόμα περισσότερο που, απ' όσα γνωρίζουμε, τώρα στον ΟΗΕ εξετάζεται το ζήτημα αυτού του ετήσιου προγράμματος, ως έτους του πολιτισμού της ειρήνης, να παραταθεί για την επόμενη δεκαετία και να γίνει επιπλέον δεκαετία του πολιτισμού της ειρήνης και της κοινωνικής ανάπτυξης.

- Πώς βλέπετε το ρόλο του ΝΑΤΟ γενικά, αλλά και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή, σε σχέση και με τα ζητήματα της ειρήνης και της ασφάλειας;

- Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα που συντελούνται στον τομέα της ασφάλειας, διότι προχωρούν διεργασίες που αφορούν σε μεγάλο βαθμό άμεσα και στη Ρωσία. Το ζήτημα είναι πως γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει η άποψη ότι η μοναδική δομή που είναι ικανή να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη είναι το ΝΑΤΟ. Εμείς δε συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη και θεωρούμε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και στην Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά.

Σήμερα στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες, το ΝΑΤΟ θεωρείται κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου. Παλιότερα υπήρχε το ΝΑΤΟ από τη μια μεριά και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας - η στρατιωτική οργάνωση των σοσιαλιστικών χωρών - από την άλλη. Σήμερα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας δεν υπάρχει πλέον. Ανακύπτει το ερώτημα: «Και γιατί τότε παραμένει το ΝΑΤΟ;». Δεν υπάρχει σήμερα σοβιετικός στρατός στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει στο έδαφος της Γερμανίας, της Τσεχοσλοβακίας, δεν υπάρχει στο έδαφος άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, αμερικανικά στρατεύματα υπάρχουν στη Γερμανία, έχουν ενεργό παρουσία σε άλλες χώρες και, παράλληλα, βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς την Ανατολή.

- Ποια είναι η γνώμη σας για την επέκταση του ΝΑΤΟ;

- Εμείς δε συμμεριζόμαστε τη λύση της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Δε νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Αυτό είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη. Γι' αυτό, οι οργανώσεις που εκπροσωπώ εξετάζουν αυτά τα ζητήματα. Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη διαφόρων ανθρώπων, ειδικών, εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

- Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας και ποια ήταν η στάση σας απέναντι στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία;

- Διοργανώνουμε μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες, διασκέψεις για την εξέταση διαφόρων πλευρών που συνδέονται με ζητήματα της ασφάλειας, με ζητήματα του πολιτισμού της ειρήνης, της κοινωνικής κατάστασης, της κοινωνικής ανάπτυξης των ανθρώπων, της βιομηχανίας, διότι αυτά τα προβλήματα συνδέονται στενά. Εχουμε διοργανώσει διάφορες διαδηλώσεις. Καταδικάσαμε αυτή την επέμβαση σε ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου, η καταστροφή σχολείων, νοσοκομείων, τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, θεωρούμε ότι είναι μια απαράδεκτη μορφή λύσης. Η παγκόσμια κοινότητα με το σημερινό πολιτισμό θα πρέπει να έχει άλλη, πιο ειρηνική απάντηση στα ερωτήματα πώς να επιλύονται οι διεθνικές συγκρούσεις, διότι το ζήτημα των διεθνικών διενέξεων δεν είναι το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Γι' αυτό, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ποια θα είναι η λύση αυτού του προβλήματος στα πλαίσια ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας.

Η χρήση βίας μπορεί να είναι το τελευταίο μέσο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά αυστηρά στα πλαίσια απόφασης της παγκόσμιας κοινότητας εξ ονόματος του ΟΗΕ. Αυτή όμως η θέση ακριβώς δε βολεύει καθόλου πολλούς, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν το ΝΑΤΟ ως τον μοναδικό οργανισμό που θα παίρνει μόνος του αποφάσεις ποιον να βομβαρδίσει, ποιον να τιμωρήσει, πού να σταλούν στρατεύματα, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη και του ΟΗΕ και των δομών ασφαλείας στην Ευρώπη, ούτε η γνώμη ολόκληρης της κοινότητας. Αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο.

- Ποιες μορφές αντίδρασης χρησιμοποιήσατε;

- Οπως και σε άλλες χώρες του κόσμου διοργανώσαμε συγκεντρώσεις υποστήριξης των Γιουγκοσλάβων φίλων, στην Κρατική Δούμα λειτουργούσε η «Επιτροπή Αντι-ΝΑΤΟ», η οποία επίσης έστειλε αντιπροσωπείες της, εκπροσώπους των φοιτητών, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, οι οποίες έγιναν στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ. Στη Δούμα έγιναν ειδικές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή ενός ευρύτερου κύκλου ειδικών για την υποστήριξη της Γιουγκοσλαβίας.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ - Βασίλης ΖΟΥΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ