Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Μεγάλη η πρόκληση της επόμενης μέρας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Παρόλο που η καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία δεν έχει ολοκληρωθεί, κανείς δε δείχνει να αμφισβητεί το γεγονός της εκλογής του ηγέτη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), Εβο Μοράλες, στην προεδρία της χώρας. Ούτε οι αντίπαλοί του, που αναγνώρισαν από τη Δευτέρα την ήττα τους.

Βέβαια, το εύρος της νίκης του Μοράλες έχει αρχίσει να δημιουργεί τριγμούς στην ολιγαρχία, αν και επισήμως δηλώνει ότι «είμαστε μία δημοκρατική χώρα». Από την άλλη πλευρά οι πανηγυρισμοί του λαού της Βολιβίας, ακόμη να κοπάσουν. Πάντως ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι δε λείπει και όλοι φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη πρόκληση για το λαϊκό κίνημα και τον Μοράλες ξεκινά μόλις τώρα.

Η υπόλοιπη Λατινική Αμερική... σε καθεστώς ευδαιμονίας. Στην Αργεντινή, σύσσωμα τα ΜΜΕ σχεδόν παραληρούν, καθώς διαβλέπουν ότι θα ενισχυθούν οι δεσμοί και οι ενδεχόμενες ενεργειακές συμφωνίες θεωρούνται ζωτικές. Περιχαρής όμως και ο απερχόμενος πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, που σύμφωνα με το «Bolpress», διαβλέπει εξομάλυνση των σχέσεων που ουκ ολίγες φορές ήταν τρικυμιώδεις. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος της ευδαιμονίας είναι το πολύτιμο φυσικό αέριο της Βολιβίας και ο τρόπος μεταφοράς του. Την ίδια στιγμή, το Μέτωπο των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί στο Ελ Σαλβαδόρ, ηγέτες οργανώσεων ιθαγενών όπως ο Λουίς Μάκας της πανίσχυρης Συνομοσπονδίας Ιθαγένικων Κοινοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE), η βραβευμένη με Νόμπελ Ριγκομπέρτα Μεντσού κ.ά. χαρακτηρίζουν την εκλογή Μποράλες ως «ιστορική νίκη» και ως «καμπή».

Μουδιασμένες και προσεκτικές οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαν Εντμοσον, παρότι τόνισε ότι δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα, δήλωσε ότι «θα συγχαρούμε τον Μοράλες για την προφανή νίκη του» και ξεχνώντας τους χαρακτηρισμούς που του είχαν αποδώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, ως «προπαγανδιστή παράνομης παραγωγής κόκας», κατέληξε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να εργαστούν για να οικοδομήσουν ανάλογες σχέσεις και με την επόμενη κυβέρνηση»...

Χτες απαντώντας ο Εβο Μοράλες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ, να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Βολιβίας, όπως η ίδια θα σεβαστεί τις συμφωνίες που υπάρχουν για τη διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά δε θα ανεχτεί να κατονομαστούν οι αγρότες ως έμποροι. Παράλληλα διαμήνυσε ότι θα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Βολιβίας, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας, καθώς «οι ημέρες της επέμβασης και της υποταγής έχουν περάσει».

Τέλος, η άνοδος στην εξουσία του Εβο Μοράλες ανησυχεί τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, που εκμεταλλεύονται τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς ο Μοράλες και το MAS δηλώνουν ότι θα γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο και για τις υπόλοιπες θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Συνολικά 26 ξένες πετρελαϊκές εταιρίες δραστηριοποιούνται στη Βολιβία, μεταξύ των οποίων η βραζιλιάνικη «Petrobras», η γαλλική «Total», η βρετανική «Gaz», η αμερικανική «ExxonMobil», η ισπανική «Repsol» και η «Plus Petrol» της Αργεντινής. Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο αναθεώρησης των συμβάσεων, οι περισσότερες ξένες εταιρίες έχουν ζητήσει διεθνή διαιτησία, επικαλούμενες τις συνθήκες προστασίας των επενδύσεων, με εξαίρεση τη βραζιλιάνικη «Petrobras».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ