Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Νέα διεύρυνση τον Οκτώβρη

Η παραπέρα διεύρυνση των ελλειμμάτων οφείλεται στις αυξημένες πληρωμές για εισαγωγή πετρελαίου, εισφορές της Ελλάδας στην ΕΕ και στην εξαγωγή κεφαλαίου υπό μορφή μερισμάτων, τόκων και κερδών

Παραπέρα επιδείνωση εμφάνισαν στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 05 ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2004, τόσο το εμπορικό έλλειμμα όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό). Η διεύρυνση των ελλειμμάτων οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στις αυξημένες εισαγωγές καυσίμων, στην επιταχυνόμενη εξαγωγή κεφαλαίων, υπό μορφή τόκων, μερισμάτων, κερδών, και στην αύξηση των πληρωμών της Ελλάδας προς τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία. Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το ισοζύγιο των πλοίων, από θετικό το '04, το '05 έγινε αρνητικό, δεδομένου ότι οι εισπράξεις διεθνών ναύλων, αν και αυξάνουν σε σχέση με το '04, υπολείπονται των πληρωμών που έκαναν οι εφοπλιστές για ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εξεταζόμενο δεκάμηνο:

  • Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 22,3 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2004
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναρριχήθηκε στα 9,4 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ πέρσι.

Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 05/04 από 20,7 δισ. ευρώ σε 22,3 δισ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων από 3,7 δισ. ευρώ, σε 5,1 δισ. ευρώ και στο ισοζύγιο πλοίων που από θετικό (473,6 εκατ. ευρώ το ΄04) μετεξελίχτηκε σε αρνητικό (409 εκατ. ευρώ το '05). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία, μειώθηκε από 17,5 δισ. ευρώ σε 16,8 δισ. ευρώ. Μικρή βελτίωση εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, από 14,2 δισ. ευρώ σε 14,6 δισ. ευρώ, το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ μεγάλη μείωση εμφανίζουν οι εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε από 3,5 δισ. ευρώ σε 4,4 δισ. ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης εξαγωγής κεφαλαίων υπό μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών, από 5,4 δισ. ευρώ σε 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤΕ, η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση του ποσού των ομολογιακών δανείων που διακρατούνται από μη κατοίκους. Μεγάλη υποχώρηση εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων από 3,3 δισ. ευρώ σε 2,7 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών της Ελλάδας προς την ΕΕ, από 1,7 δισ. ευρώ σε 2,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ