Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Πολύ ακριβοί» οι ψυχικά πάσχοντες!

Την ολοκληρωτική παράδοση της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στους επιχειρηματίες, με απροκάλυπτο στόχο «τη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης (!) ανά ασθενή που νοσηλεύεται σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης», έχει βάλει μπροστά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι εργαζόμενοι στις δομές δουλεύουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Αυτό αναδείχτηκε από παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, που πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και από τη συνάντηση που είχαν με τον Μελέτη Τζαφέρη, γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) Βασίλης Γκλεζάκος και του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Αγγελική Σουλτανιά, υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι των δομών παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, πληρώνονται με συμβάσεις - πείνας, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, μερική απασχόληση, απολύσεις, συνεχής ανασφάλεια και τρομοκρατία. Αλλά και ότι είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας. Επίσης, ζήτησαν δημοσιοποίηση των δομών.

Ομως, ο Μ. Τζαφέρης κυνικά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιοποιηθούν οι δομές, αλλά και ότι το υπουργείο μελετά τρόπους για να μειώσει - όπως είπε - την κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ασθενή! Μάλιστα, είπε ότι αν οι ΜΚΟ δε θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των δομών με τα ποσά που διαθέτει το υπουργείο, θα γίνουν νέες προκηρύξεις για να αναλάβουν επιχειρηματίες φτηνότερα αυτό το έργο. Για τις πληρωμές των εργαζομένων, αρκέστηκε στο ότι οι δομές έχουν πάρει το 50% των χρηματοδοτήσεων και θα έπρεπε να πληρώνουν το προσωπικό.

Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των εργαζομένων εξέφρασαν ο Μπάμπης Τενές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μάριος Καμακάρης, εκπρόσωπος της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και Εργαζομένων.

  • Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σχετικά με την εύρεση ποντικιού στη σούπα των ασθενών (27/11/2005), του «Δρομοκαΐτειου» ψυχιατρείου, ζήτησε χτες το σωματείο των εργαζομένων του Ψυχιατρείου εγγράφως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ