Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για να έχουν τα παιδιά πλήρη δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στην Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Εκατομμύρια παιδιά και ανήλικοι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ζουν με δραματικό τρόπο τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και γίνονται θυσία στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τα άστεγα, πεινασμένα, εξαθλιωμένα παιδιά που ο αριθμός τους στις καπιταλιστικές χώρες συνεχώς αυξάνεται, είναι απόρροια της φύσης του ίδιου του εκμεταλλευτικού, απάνθρωπου, κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα χιλιάδες παιδιά στους δρόμους, τους επαίτες, την παιδική πορνεία και εγκληματικότητα, τους θανάτους από εξαρτησιογόνες ουσίες, από το κρύο, την ασιτία, που βιώνουν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ενώ το σοσιαλιστικό σύστημα που γνωρίσαμε έδειξε, δείχνει και σήμερα στις χώρες που οικοδομούν το σοσιαλισμό, την ποιοτική διαφορά του στην εγγύηση των δικαιωμάτων του παιδιού και της μητρότητας.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο ιμπεριαλισμός που με τους πολέμους, τις επεμβάσεις και την εκμετάλλευση χωρών και λαών, δολοφονεί χιλιάδες αθώους, παιδιά στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στις χώρες της Αφρικής, σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά σακατεύονται και υπονομεύεται η υγεία τους στα εργασιακά κάτεργα των μονοπωλίων στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της ΕΕ ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, πάνω από 20%, ζει σε οικογένειες που διαβιούν κάτω και απ' αυτά τα "επίσημα" όρια της φτώχειας.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και εμπορευματοποιούν - ιδιωτικοποιούν την Παιδεία, την Ειδική Αγωγή, την Υγεία - Πρόνοια, τον Αθλητισμό και Πολιτισμό ή ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τον κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττουν με ιδιαίτερη δριμύτητα τα παιδιά, τους νέους των λαϊκών οικογενειών.

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ενισχύουν το σύστημα και συσσωρεύουν περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να φέρει άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών οικογενειών, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών, τη λαϊκή ευημερία.

Ο καπιταλισμός δεν αλλάζει περπατησιά. Δεν εξανθρωπίζεται, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο ΣΥΝ.

Γι' αυτό είναι υποκριτικά τα όσα λέγονται για τη δήθεν υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, για την "κοινωνική αλληλεγγύη" και την ανάπτυξη του κοινωνικού "εθελοντισμού".

Η προστασία του παιδιού και της μητέρας πρέπει να είναι αποκλειστική και μόνο ευθύνη του κράτους. Δε χωράει καμιά επιχειρηματική ή "φιλανθρωπική" δράση σ' αυτό.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Ενα αποκλειστικά δημόσιο πραγματικά δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με προσανατολισμό στην πρόληψη, στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με υπηρεσίες σχολικής ιατρικής, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης, ψυχαγωγίας κλ.π., στην παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη και τη φυσική, ιατρική αποκατάσταση με επάρκεια κλινών σε όλη τη χώρα.
  • Δημιουργία δημόσιου δωρεάν δικτύου παιδικών κέντρων με βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών. Διαμόρφωση παιδικών χαρών και παιδότοπων. Κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά. Κρατική υποδομή και υπηρεσίες για τα κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα παιδιά. Δημόσια δωρεάν κέντρα κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης προσωρινής ή μόνιμης διαβίωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαία Λαϊκή Παιδεία μέσα από δωρεάν δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς την επιχειρηματική δραστηριότητα, με προσανατολισμό να διαπαιδαγωγεί και να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, συνειδητούς συντελεστές της κοινωνικής προόδου. Με βασική - γενική εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Δημόσια - δωρεάν υποχρεωτική ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά με αναπηρίες. Καθιέρωση συστήματος δημόσιων και δωρεάν "μεταλυκειακών" επαγγελματικών σχολών. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση των πτυχιούχων με ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό των παιδιών, της νεολαίας.
  • Ανάπτυξη ενός πλατιού πολύμορφου κινήματος ερασιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το ΚΚΕ θεωρεί: Η λαϊκή συσπείρωση και πάλη, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να ανοίξει δρόμο για νέες κατακτήσεις. Να ανατρέψει τελικά το απάνθρωπο σύστημα που ζούμε. Να φέρει τη λαϊκή εξουσία και να δημιουργήσει την οικονομία που θα εξασφαλίζει όλες τις ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή των εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους.

Τότε μόνο τα παιδιά θα είναι με πλήρη δικαιώματα και θα ζουν ευτυχισμένα και ειρηνικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν δεχόμαστε τη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για τις ανάγκες των παιδιών μας!(2021-08-28 00:00:00.0)
Βασική ανάγκη η προσχολική αγωγή(2013-08-24 00:00:00.0)
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί(2008-09-07 00:00:00.0)
Απαραίτητοι για την εργαζόμενη μητέρα(2005-10-05 00:00:00.0)
Πώς να μην αποκτήσουν παιδιά...(2005-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ