Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
SOS: Τσιγάρο, φούμο, φούμαρα

Προσοχή, σύντροφοι, στις μικρές, πονηρές, φανταχτερές ειδήσεις που μπορεί να παρουσιάζονται σε ελκυστική «αληθοφανώς προειδοποιητική» κι εν τέλει προστατευτική διαδικασία. Στις μέρες μας κρύβουν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον μας καθώς προετοιμάζουν το έδαφος της κοινής γνώμης να δεχτεί αγόγγυστα χειροπέδες, γκέτο, αν μάλιστα χρειαστεί και Γκουαντάναμο (!!!). Με προσφερθέν ήδη στο πιάτο το άλλοθι γίνεται, δυστυχώς, για το καλό μας.

Ιδού λοιπόν το τελευταίο υπόδειγμα είδησης που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις της ύπουλης προπαγάνδας. Δημοσιεύθηκε στη σοβαρή «Καθημερινή». Τη μεταφέρω αυτολεξεί γιατί έχει εξαιρετική σημασία η διατύπωση, η καλή γραφή και η αντικειμενική παρουσίαση των πλευρών. Στοιχεία όμως που δεν αίρουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ουσία του κειμένου, ίσως δε κι ακούσια να τον επισκιάζουν με την... αισθητικώς άρτια, ελαφρώς ειρωνική, παρουσίαση των γεγονότων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Το ενδεχόμενο μη υποβολής σε θεραπευτική αγωγή των ασθενών, που διάγουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές, εξετάζει το βρετανικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με έκθεση ειδικής επιτροπής. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αποτελεσματικότητας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι μια ασθένεια συνδέεται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μοναδικό κριτήριο για τη χορήγηση ή μη θεραπευτικής αγωγής θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ηλικία του ασθενούς. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι κοινωνικοί παράγοντες δε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη χορήγηση θεραπείας.

Την ώρα που καταρρέει στην Ευρώπη κάθε έννοια ασφάλισης, πρόνοιας, συνταξιοδότησης, εφευρίσκεται η εκφασισμένη έννοια του «ανθυγιεινού τρόπου ζωής». Που του υπαγορεύει η εξουσία για να: 1) Εξοικονομήσει το άλλοθι που χρειάζεται για να στερεί από κατηγορίες πολιτών τα βασικά τους δικαιώματα. 2) Για να μετατρέπει τους εκάστοτε (σήμερα οι καπνιστές, αύριο ποιος ξέρει τίνος θα 'ρθει η σειρά;) μη συμμορφούμενους προς τας υποδείξεις της σε αποδιοπομπαίους τράγους. 3) Να χτίζει τα ιδεολογικά κι εν τέλει πραγματικά γκέτο στα οποία θα πετάει όποιον δε συμφωνεί μαζί της. 4) Δαιμονοποιεί ομάδα πληθυσμού έτσι ώστε να προσεταιριστεί όσους λόγου χάρη δεν καπνίζουν, να τους τρομοκρατήσει και κολακέψει επαρκώς, ώστε να συναινέσουν στο ασφαλιστικό πογκρόμ... Αν διαβάσουμε ειλικρινά την είδηση, καπνιστές και μη καπνιστές, λέει: Ζείτε υγιεινά, όπως και όσο θέλει η αγορά μου. Αλλιώς δε θα έχετε ούτε γιατρό ούτε ασπιρίνη. Μη λυπάστε αυτούς που δε θα υπακούσουν -Αυτοκτονούν. Για την ακρίβεια, μας επιβάλλουν να τους φερόμαστε σα να είναι ζώα. Μην έχετε τύψεις. Αμα βγουν από το σύστημά μας τα δικαιώματα των ανυπάκουων θα περισσεύουν λεφτά για την περίθαλψη των υπάκουων.

Οχι, σύντροφοι. Δε συστήνω σε κανέναν να καπνίσει. Μπορεί και να βλάπτει σοβαρά την υγεία. Οσο και το απεμπλουτισμένο ουράνιο ή και περισσότερο. Αλλά η εκχώρηση του δικαιώματος στην όποια εξουσία, πολλώ μάλλον την ταξικά εχθρική, να χρησιμοποιεί την περίθαλψη, τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία ως ...τιμωρία για έναν καπνιστή, είναι αυτοκτονική αποκτήνωση. Ειδικώς όταν μιλάμε για ΕΣΥ. Αν γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαλόγου ανοίξτε τους τάφους για όλους και κυρίως τους μη καπνιστές. Γιατί το αυγό του φιδιού ανοίγει αφού έχει επωαστεί στο κουκούλι της ανοχής, της τρέχουσας λογικής, της συναίνεσης, της ενσωμάτωσής μας σε υπαγορευμένη ζωή. Κι έτσι ο θάνατος θα είναι αγαθός για το μισθοφόρο του Ιράκ και ποτέ ντροπιαστικός για όποιον φωνάζει «ελευθερία ή θάνατος».

Τέτοιες ιδέες - ειδήσεις φούμαρα σοβαρής πολιτικής, θέλουν φούμο. Βγαλμένο από τις στάχτες των εξανδραποδισμένων χωριών και πόλεων της Γης, τα αποκαΐδια των κολασμένων της «νέας τάξης». Οχι φούμο από τ' απομεινάρια στα τασάκια τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ