Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα ... γιορτινά

* Χριστουγεννιάτικο παζάρι: Ξεκίνησε χτες, και θα συνεχιστεί μέχρι και την άλλη Κυριακή, 18 του Δεκέμβρη το παζάρι της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, στην οδό Ασκληπιού 109. Καθημερινά 11 π.μ. - 9 μ.μ. Εδώ θα βρούμε πρωτότυπα χειροποίητα δώρα, φτιαγμένα με φαντασία, κατασκευές, κοσμήματα, μπιμπελό, ρούχα, έργα τέχνης... Ας σπεύσουμε, γιατί και η παρέα είναι καλή!

* Παρατείνεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για την ιστορία του Πειραιά στο Παλιό Ταχυδρομείο (από την οδό Καραολή και Δημητρίου). Μια επιγραφή όμως, κάτω από το πορτρέτο του εργοστασιάρχη Ρετσίνα, μας ξένισε: Χαρακτηρίζεται σαν «εθνικός ευεργέτης». Θα 'πρεπε ωστόσο, για την ιστορία, να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι η πρώτη απεργία γυναικών στην Ελλάδα έγινε στο εργοστάσιό του, τον περασμένο αιώνα (βλέπε και το βιβλίο της Ιριδας - Αυδή Καλκάνη «Εκείνο το πρωί»). Ακόμα θα περιμέναμε να αξιοποιηθεί το βιβλίο του Δημήτρη Σέρβου με τίτλο «Που λες, στον Πειραιά» και να αναδειχτούν οι αγώνες - εργατικοί και αντιστασιακοί των γυναικών του. Το βιβλίο περιέχει πολύτιμα στοιχεία!

* Κυκλοφόρησε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας η έκτη Εθνική Εκθεση της Ελλάδας (περίοδος 2001-2004) προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών. Μας ενδιαφέρει, γιατί ανάμεσα σε άλλα περιέχει στατιστικές και νέους νόμους που αφορούν τις εργαζόμενες και την ασφάλισή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ