Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ανατρέπει απόφαση για αναδρομικά

Πριν καν στεγνώσει η μελάνη από την απόφαση του Μισθοδικείου (1/2005) που έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 496/74, με την οποία το Δημόσιο είχε προνομιακή μεταχείριση στην καταβολή αναδρομικών προς τους πολίτες, χτες είχαμε νέα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου, η οποία σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) έκρινε με πλειοψηφία 17 έναντι 8 συνταγματική τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του νόμιμου τόκου και του τόκου υπερημερίας σε οφειλές του δημοσίου προς τους πολίτες είναι 6%. Στο σκεπτικό της απόφασής της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αντίθετα, το Μισθοδικείο είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που υποχρέωνε το Δημόσιο να καταβάλλει στους πολίτες τόκους 6% για οφειλές από αναδρομικά, ενώ όταν οι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο το επιτόκιο να είναι 10%!

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης, δικαιώνοντας γιατρό του ΕΣΥ.

Στο μεταξύ το ίδιο θέμα εκκρεμεί και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου την παρέπεμψε το Α' Τμήμα λόγω μείζονος σημασίας. Το Α' Τμήμα είχε κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη.

Πάντως, σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ επικυρώσει την απόφαση του Α' Τμήματος, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι το όλο θέμα μπαίνει σε μια επικίνδυνη διαδικασία που ενδεχομένως να διατηρηθεί η προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ