Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Δυο διδακτικά φινάλε

Φινάλε για κάθε δυναμικότητα παρουσιάζουμε σήμερα, με τη σιγουριά ότι θα προσφέρουν στους αναγνώστες χρήσιμα διδάγματα, αλλά και την ικανοποίηση να ανακαλύψουν μόνοι τους διαφορετικές συνέχειες.

Το πρώτο φινάλε το παρουσιάζουμε με αλγεβρικά σύμβολα. Λευκά: Ρε1, Αδ1, Στρ. γ5 (3) Μαύρα: Ρζ6, Αθ1, Στρ. α5, β5 (4) Η θέση παρουσιάζει πολύ μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον. Τα μαύρα έχουν πιόνι επιπλέον και σύντομα θα πλησιάσουν το λευκό πιόνι. Για παράδειγμα: 1. Ρδ2, Ρε5, 2. Ργ3 Ρδ5 κλπ. Και όμως, σωτηρία υπάρχει για τα λευκά και καλό είναι να βρείτε τις σωστές κινήσεις πριν διαβάσετε τη λύση που ακολουθεί. Οσοι γνωρίζουν καλά τα φινάλε, δε θα δυσκολευτούν να φτάσουν στη λύση.

Είναι γνωστή η ισοπαλία με το επιπλέον ακριανό πιόνι, που όμως ο μοναχικός βασιλιάς ελέγχει το τετράγωνο προαγωγής. Συχνά, η πλευρά που υπερέχει μπορεί να έχει και επιπλέον αξιωματικό. Αν όμως ο αδύνατος Ρουά ελέγχει διαφορετικό χρώμα (τετραγώνου προαγωγής), από το χρώμα που κινείται ο αξιωματικός, τότε είναι και πάλι ισοπαλία! Αυτήν ακριβώς την περίπτωση έχουμε στο πρώτο φινάλε. Βάλτε τη θέση στη σκακιέρα και 1. γ6! Αχγ6 2. Αα4!! βα4 3. Ρδ2 και η ισοπαλία είναι γεγονός.

Στο δεύτερο φινάλε (βλέπε διάγραμμα κειμένου), νομίζει κανείς ότι ο μαύρος κερδίζει, στην πραγματικότητα γίνεται το αντίθετο, αρκεί να παίξουν 1. η5! ζη5 2. Ργ3 Πβ6 3. Πα4+ Ρθ3 4. Πβ4 Πβ7 5. Πβ7 η4 6. Ρδ3 η3 7. Ρε2 θ5 8. Ρζ3. Από εδώ και πέρα, τα μαύρα διαθέτουν 4 διαφορετικές συνέχειες, οι οποίες όμως όλες οδηγούν στην ήττα. Τη μία συνέχεια, σας την παρουσιάζουμε, ενώ καλείστε εσείς να βρείτε τις άλλες τρεις. 8... Ρθ2 9. Πβ2+ Ρθ3 10. Πβ5 θ4 11. Πη5 και 1-0! Ενα εντυπωσιακό φινάλε, άξιο προσοχής και μελέτης για όσους θέλουν να βελτιωθούν στα φινάλε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ