Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΡΘΡΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΫΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ανακοινώνεται ότι:

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 3371/2005 «Θέματα Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να προβεί στην τακτοποίηση των κλασματικών υπολοίπων μετοχών, τα οποία έχουν προκύψει από την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (ΦΕΚ Α΄ 173/11.7.2005).

Σε εφαρμογή του νόμου αυτού, καλούνται οι δικαιούχοι κλασματικών υπολοίπων μετοχών, όπως μέχρι και 19.1.2006, δηλώσουν την πρόθεση πώλησης ή αγοράς κλασμάτων, προς σχηματισμό ακέραιων μονάδων μετοχών. Σημειώνεται ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας, οι δικαιούχοι κλασματικών υπολοίπων μετοχών ή οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να προσέρχονται στην Υπηρεσία Μετοχών του Κεντρικού Καταστήματος ή στα κατά τόπους Υποκαταστήματα και Πρακτορεία της Τράπεζας, προσκομίζοντας την ατομική ειδοποίηση που θα λάβουν από την Τράπεζα και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Η συναλλαγή θα γίνεται αυθημερόν και η τιμή αγοράς ή πώλησης θα υπολογίζεται με βάση τη χρηματιστηριακή αξία «κλεισίματος» της μετοχής της προηγούμενης από τη συναλλαγή εργάσιμης ημέρας.

Οσοι μέτοχοι δεν ενδιαφερθούν να τακτοποιήσουν τα κλασματικά τους υπόλοιπα μετοχών μέχρι και 19.1.2006, οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα υπόλοιπά τους αυτά θα εκποιηθούν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και το προϊόν της πώλησης θα πιστωθεί σε λογαριασμό των δικαιούχων που θα ανοιχθεί στο Τμήμα Γραμματείας - Υπηρεσία Μετοχών της Τράπεζας.

Μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας και σε ημερομηνία που θα ορίσει το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών θα πιστωθούν με τις νέες μετοχές οι μερίδες των μετόχων στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων αυτού (Σ.Α.Τ.).

Β. Σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο 53 του ν. 3371/2005, όλες οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν αποϋλοποιηθεί μέχρι την 15.7.2006. Προς τούτο καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι που δεν έχουν αποϋλοποιήσει τις μετοχές τους, να προσέρχονται στο Τμήμα Γραμματείας - Υπηρεσία Μετοχών του Κεντρικού Καταστήματος ή στα κατά τόπους Υποκαταστήματα αν διαμένουν εκτός Αττικής και να αιτούνται την αποϋλοποίηση των μετοχών τους.

Σημειώνεται ότι κατά την αποϋλοποίηση η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να νομιμοποιεί τους μετόχους εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιό της και χωρίς την προσκόμιση του τίτλου που ενσωματώνει τα μετοχικά τους δικαιώματα.

Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας (15.7.2006), οι μετοχές που δεν θα έχουν αποϋλοποιηθεί, θα εκποιηθούν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εν συνεχεία το προϊόν της εκποίησης θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αποϋλοποίησης καθώς και για την αγορά κλασματικού υπολοίπου μετοχής μετόχων που δεν έχουν ακόμα προβεί σε αποϋλοποίηση των μετοχών τους, προϋπόθεση αποτελεί το άνοιγμα για κάθε μέτοχο μερίδας επενδυτή στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών. Σε περίπτωση που ο μέτοχος δεν έχει μερίδα στο Σ.Α.Τ., για να την αποκτήσει, πρέπει να απευθύνεται σε οποιονδήποτε χειριστή λογαριασμού, δηλαδή Χρηματιστηριακή Εταιρεία ή Τράπεζα Θεματοφύλακα.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι κατά την προσέλευσή τους στις Υπηρεσίες της Τράπεζας να προσκομίζουν:

- αντίγραφο μερίδας επενδυτή Σ.Α.Τ.,

- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο και

- εξουσιοδότηση, σε περίπτωση που προσέρχεται εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, φέρουσα βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Γραμματείας - Υπηρεσία Μετοχών (τηλ. 210-3202.064, 210-3202.051, 210-3203.288, 210-3203.289, fax: 210- 3202.844).

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005

Διεύθυνση Διοικητικού

Τμήμα Γραμματείας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ