Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ρίχνουν την εκπαίδευση στην αγκαλιά της αγοράς

«Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο στην Ελλάδα, ούτε μια σχολή ή ένα τμήμα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου να μην προωθούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα και οι αποφάσεις που θέλουν να οδηγήσουν την εκπαίδευση - με αιχμή ίσως την ανώτατη - στην αγκαλιά της αγοράς. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μπενάτος, φοιτητής Γεωπονικής, στο «Ρ».

«Η πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ίσως θα ήταν δύσκολο και ανούσιο να περιγραφεί με δύο λέξεις. Οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, οι οικογένειες των παιδιών που σπουδάζουν, ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ανάγκη αυτήν την περιγραφή. Κρίνουν με βάση αυτό που ζουν. Κι αυτό που ζουν είναι τεράστια αύξηση του κόστους σπουδών - είτε μιλάμε για μαθητή, είτε για φοιτητή - η υποβάθμιση, κυριολεκτικά, του περιεχομένου των σπουδών. Ολα αυτά καταλήγουν στο στόχο: Το μεγάλο κεφάλαιο να έχει εργαζόμενους όποτε τους θέλει, για όσο χρονικό διάστημα τους θέλει και να τους πληρώνει, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αλλά σύμφωνα με την ανάγκη του να κατακτήσει την ανταγωνιστικότητα. Πέρα, όμως, από το μακροχρόνιο στόχο, υπάρχει και ο άμεσος, να έχουν κέρδη στο χέρι, είτε μέσω των εταιριών που ήδη έχουν μπει μέσα στις σχολές, βγάζοντας από πλευρές του Πανεπιστημίου που έχουν χαριστεί.

Αν η εφαρμογή αυτή της πολιτικής στη μια ή την άλλη άκρη της Ελλάδας, στο ένα ή το άλλο τμήμα και σχολή, στη μια ή την άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αυτή η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να συναντηθεί στους δρόμους. Λέγοντας ένα "όχι" σ' αυτήν την πολιτική, λέμε και ένα μεγάλο "ναι" στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες μας. Εχοντας αυτές τις ανάγκες στο μυαλό μας, παίρνουμε τα μέτρα μας μέσα στις σχολές, οργανώνουμε τα βήματά μας με επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις, προκειμένου η 9η Δεκέμβρη να είναι μαζική και μαχητική», κατέληξε ο Θ. Μπενάτος.


Ρεπορτάζ:
Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ