Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κολοκυθομαγειρέματα

Η προετοιμασία για όλα τα κολοκυθομαγειρέματα όμοια: πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες και τα τεμαχίζουμε με διάφορους τρόπους αναλόγως του τι πρόκειται να φτιάξουμε.

«Χρησιμοποιούνται ολόκληρα όταν είναι μικρά, φρέσκα και τρυφερά. Τους αφαιρείς μέρος της σάρκας και τα ανακατεύεις με τα υλικά της αρεσκείας σου, έπειτα τα γεμίζεις, γίνονται παπουτσάκια η καραβάκια (τα μικρά). Κομμένα στη μέση, σαν μικρά η μεγάλα ποτηράκια, τα ψήνεις, τα γκρατινάρεις, φτιάχνεις κεφτεδάκια. Αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Η φαντασία.! Πάντα είναι νόστιμα, ιδίως όταν είναι φρέσκα και τα βράσεις σε αλατόνερο όταν είναι πολύ μικρά γύρω στα 5-6 εκ., πρι να μαραθούν οι φωτεινοί ανθοί...». Αυτά αναφέρει στο κεφάλαιο «Οι κολοκυθοπροτάσεις» στο καλαίσθητο και ενδιαφέρον βιβλίο «Συνταγές με Κολοκυθάκια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΓΚΕΜΑ», η Δέσποινα Γερουλάνου

Μπορεί λοιπόν να λέμε απαξιωτικά «κολοκύθια τούμπανα», ή «κολοκύθια με τη ρίγανη» η έστω το σκέτο «κολοκύθια», όμως η αλήθεια είναι πώς τα κολοκυθάκια, σχεδόν, σε όλους μας, αρέσουν. Γι' αυτό αντιγράφουμε μια συνταγή της Δέσποινας Γερουλάνου με την ελπίδα ότι θα την πετύχουμε.

Κολοκυθόπιτα με ρύζι (Λαδερή)

Δυόμισι κιλά κολοκυθάκια, 5-6 κρεμμύδια, ένα φλιτζάνι λάδι, άνηθος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι πιπέρι, ένα φλιτζάνι ρύζι, τριακόσια γραμμάρια κρούστας. Κόβουμε τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα κολοκύθια, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, άνηθο ή μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στα κολοκύθια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Αφού βράσουν για περίπου 15 λεπτά όλα μαζί, έτσι ώστε να πιουν το ζουμί τους και το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε 2-3 φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα, και να προεξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα των κολοκυθιών και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων. Με τα υπόλοιπα λαδωμένα επίσης φύλλα σκεπάζουμε το μείγμα. Τα χαράζουμε σε τετράγωνα και ψήνουμε την πίτα μας σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά της ώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ