Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Δήμος - μοντέλο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Δανειοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτικότητα είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική της διοίκησης του Δήμου, που στηρίζεται από τη ΝΔ

Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, η διοίκηση του Δήμου αποδέχτηκε τις περισσότερες προτάσεις της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ
Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, η διοίκηση του Δήμου αποδέχτηκε τις περισσότερες προτάσεις της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ
«Παράδειγμα» ανατροπής των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ο Δήμος Αγίων Αναργύρων. Το 46% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου και τις δημοτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Δήμου, με δήμαρχο τον εκλεκτό της ΝΔ, Κώστα Τρίγκα, ακολουθεί την πολιτική της δανειοδότησης, συνάπτοντας δάνεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς, φυσικά, να διεκδικεί τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα από το κράτος. Και όλα αυτά, όταν οι υπηρεσίες του Δήμου, ιδιωτικοποιούνται σταθερά, αφού οι αρμοδιότητές τους περνούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που έχουν ιδρύσει οι προηγούμενες διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή εφαρμόζει κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, ανατρέποντας στην πράξη τις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, σε σύνολο 334 εργαζομένων οι 95 (28,4%) είναι μόνιμοι, οι 84 (25%) με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 156 (46,6%) εργάζονται με διάφορες συμβάσεις (ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ, σύμβαση έργου και ωρομίσθιοι). Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίων Αναργύρων (ΑΟΔΑΑ), όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ένας είναι μόνιμος υπάλληλος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με σύμβαση έργου και μερική απασχόληση. Ιδιαίτερο ρόλο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διαδραματίζουν και οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 1/3 των εργαζομένων σε αυτές είναι με συμβάσεις έργου (30 εργαζόμενοι σε σύνολο 92).

Δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Επί δεκαπέντε χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) δε διεκδικούν το χώρο των 200 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 301 (φωτ.)
Επί δεκαπέντε χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) δε διεκδικούν το χώρο των 200 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 301 (φωτ.)
Η διοίκηση του Δήμου επιχειρεί να παρουσιάσει ως... «φιλολαϊκή» την πολιτική της, ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιβάλλει μηδενικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η προσπάθεια αυτή, όμως, πέφτει στο κενό, από τη στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, με επικεφαλής τον Ν. Ταμπακίδη, του ΠΑΣΟΚ, είχε μετατρέψει με τις συνεχείς αυξήσεις των τελών, τους Αγ. Αναργύρους σε έναν από τους τρεις ακριβότερους δήμους του Λεκανοπεδίου! Στην ουσία, δηλαδή, η σημερινή διοίκηση (ΝΔ) εκμεταλλεύτηκε το γεγονός των υψηλότατων τελών που είχε επιβάλλει η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ) για να προωθήσει το «φιλολαϊκό» προφίλ της. Επιπλέον, η διοίκηση, έχει προχωρήσει στη λήψη δανείων ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα μισά για αγορά ελεύθερων χώρων και τα υπόλοιπα για πληρωμές εργαζομένων και άλλες τρέχουσες ανάγκες.

Η διοίκηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου μέσω των ημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση», στην «Τεχνική Αναπτυξιακή» (ΔΕΤΑ), έγινε εκχώρηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων, του μηχανικού καθαρισμού, καθώς και μέρος του οδοκαθαρισμού και όλου του εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, σκούπες κλπ). Ιδιαίτερα, σε αυτή την επιχείρηση καθώς και στην «Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου» (ΔΕΝ), έχει μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου. Αντίστοιχα και η Δημοτική Επιχείρηση «Αλφα - Αλφα», εκμεταλλεύεται τους δημοτικούς χώρους.

Πληρώνεις για να έχεις

Η αντίληψη της διοίκησης του Δήμου, για την παροχή των υπηρεσιών, συμπυκνώνεται στη φράση «πληρώνεις για να έχεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αθληθεί ένας νέος στον Αθλητικό Οργανισμό θα πρέπει να πληρώσει 15 έως 18 ευρώ το μήνα. Ακριβότερο είναι το κολυμβητήριο, το οποίο κοστίζει 18 ευρώ το μήνα και 23 ευρώ για τους ετεροδημότες. Για τα δημοτικά γήπεδα 5Χ5 η κάθε ώρα κοστίζει 45 ευρώ, δηλαδή από περίπου 5 ευρώ το άτομο. Αντίστοιχα, για το Πολιτιστικό Κέντρο τα δίδακτρα κυμαίνονται από 3 έως 18 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ενασχόληση.

Τεράστια, όμως, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Σε σύνολο πέντε σταθμών, μόλις ο ένας στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο, που πληροί τις προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά το σεισμό του 1999, όταν και είχαν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Από τη μια η προηγούμενη διοίκηση αρκέστηκε απλά στην επισκευή τους και από την άλλη η σημερινή δεν προχώρησε στη μετεγκατάσταση των παιδιών, ως όφειλε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org