Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα προώθηση του «Αττίλα» στη νεκρή ζώνη

Σε διαβήματα προς την ΕΕ θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση για την επιχειρούμενη νέα προώθηση του κατοχικού στρατού στη λεγόμενη νεκρή ζώνη, αυτή τη φορά στην περιοχή της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. Παράλληλα καταφέρεται εναντίον του ΟΗΕ, λέγοντας ότι επιδεικνύει ανοχή απέναντι στην παρανομία.

Η οδός Λήδρας ήταν κάποτε ο πιο εμπορικός δρόμος της κυπριακής πρωτεύουσας. Διατρέχει κάθετα από βορά προς νότο την περίμετρο των βενετσιάνικων τειχών της παλιάς Λευκωσίας. Στην εισβολή του «Αττίλα» δόθηκαν εκεί σκληρές μάχες.

Τις τελευταίες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε ταχείες εργασίες, προκειμένου - όπως προπαγάνδιζαν - να ανοίξουν το οδόφραγμα και να στήσουν εκεί σημείο εισόδου/εξόδου προς και από τα Κατεχόμενα. Μια προοπτική που χαιρετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν και την προώθηση περιπόλων και φυλακίων του τουρκικού στρατού κατοχής εντός της νεκρής ζώνης.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε θα συναινέσει στη διάνοιξη της οδού Λήδρας, αν δεν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του «στάτους κβο» και αν δεν αποσυρθεί ο κατοχικός στρατός στα τελευταία σημεία, τα οποία κατείχε προτού αρχίσει να κάνει την προέλαση του στη νεκρή ζώνη.

Η πρόταση της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας, αλλά οι κατοχικές δυνάμεις έχουν προελάσει και ήδη έχουν φυλάκια ή διεξάγουν περιπολίες κατά παράβαση της συμφωνίας που υπάρχει και θέλουν να κατασκευάσουν γέφυρα, ώστε να συνεχίσουν τις περιπολίες κάτω από τη γέφυρα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η παραβίαση εκ μέρους των τουρκικών στρατευμάτων συνεχίζεται λόγω της ανοχής των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία τώρα - είτε από αδυναμία να παρεμποδίσουν την παρανομία είτε διότι θέλουν να αποφύγουν την ένταση - ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης. Τις ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων υπό το πρόσχημα της διάνοιξης του οδοφράγματος της οδού Λήδρας κατάγγειλαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ