Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ταχύτεροι ρυθμοί στην αντιλαϊκή επίθεση

Θεωρώντας τη συναίνεση ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ - ΜΜΕ ως «συναίνεση της κοινωνίας» στις «μεταρρυθμίσεις», ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα

Αποφασισμένος να συνεχίσει την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων δηλώνει ο Κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος για ακόμα ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Στην κατεύθυνση αυτή στήριξε με όλες τις δυνάμεις του και το νομοσχέδιο για το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, στέλνοντας μήνυμα αδιαλλαξίας και πυγμής σε όσους αντιστέκονται.

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον κύκλο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: Στις δομές του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία, στην Παιδεία και την Υγεία», τόνισε μιλώντας χτες σε εκδήλωση για τα 30χρονα του ΚΠΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «εξυγίανση του δημόσιου τομέα», για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ανταποκριθεί στις αξιώσεις των πολιτών (σ.σ. εννοεί το ΣΕΒ) που απαιτούν ταχύτερους ρυθμούς, εκλαμβάνοντας τη συναίνεση ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ - ΜΜΕ ως συναίνεση της κοινωνίας!. «Ξέρω - είπε - ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ανυπομονούν για ακόμα ταχύτερους ρυθμούς». Και ιδού η απάντησή του σε αυτούς: «Το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι το κατά πόσον υπάρχει στρατηγική που οδηγεί στο αποτέλεσμα. Κατά πόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Και αυτά τα δύο υπάρχουν. Γι' αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη μεταρρύθμιση», επειδή «εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσπάθησε να εξωραΐσει την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενώ δεν παρέλειψε να υποδαυλίσει τη διαίρεση μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Για όλες τις ΔΕΚΟ προωθείται η σταδιακή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα», είπε και πρόσθεσε: «Η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων θα γίνει για τους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφεξής, χωρίς να θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν στις ΔΕΚΟ». Επιχείρησε, μάλιστα, να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί «οι νέες συμβάσεις θα διέπονται, εφεξής, στο σύνολό τους, από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και θα ισχύουν όλες οι εγγυήσεις που προβλέπουν αυτές», ξεχνώντας προφανώς ότι οι εγγυήσεις είναι περίπου ανύπαρκτες και άνευ αντικρίσματος... Καυχήθηκε, επίσης, για την εισαγωγή των αρχών «της εταιρικής διακυβέρνησης και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα» στις πρώην ΔΕΚΟ, για τη λειτουργία τους δηλαδή ως «καθαρών» καπιταλιστικών επιχειρήσεων με αποκλειστικό (αυτο)σκοπό το κέρδος.

Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε τις προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις», «απαλλαγμένες από δογματισμούς, ιδεολογήματα, αγκυλώσεις και ετικέτες του παρελθόντος»... Και αυτό, όταν λίγο πριν είχε διακηρύξει ότι «χτίζουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει και στηρίζει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

Εθεσε εκτός εποχής όσους αντιδρούν, γιατί όπως είπε «η εποχή μας απαιτεί τόλμη και αποφασιστικότητα, νέους ρυθμούς και αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις». Θέλοντας να κάνει πιο σαφές το μήνυμα συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η πορεία μιας ολόκληρης κοινωνίας από κλειστά κυκλώματα ευνοημένων. Δεν μπορεί να αναβάλλονται οι αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ούτε από κραυγές στείρας αντιπολιτευτικής αντίδρασης, ούτε από οργανωμένα συμφέροντα, που θέλουν να διαιωνίζονται οι πρακτικές και οι νοοτροπίες του χτες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ