Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
«Αυταρχισμός και τρομοκρατία δε θα περάσουν»

Δυναμική κινητοποίηση μαζικών φορέων, με αφορμή τις τρομοκρατικές συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ, την περασμένη βδομάδα

Δυναμική συγκέντρωση καταδίκης της κρατικής τρομοκρατίας και του αυταρχισμού και διεκδίκησης «για λιμάνι ελεύθερο για όλο το λαό και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού» πραγματοποίησαν, προχθές το απόγευμα, στο ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ της Κέρκυρας φορείς και σωματεία του νησιού, απαντώντας στην «τρομοκρατική» σύλληψη στελεχών του ΚΚΕ. Οπως είναι γνωστό, το βράδυ της Παρασκευής 18.11.2005, δυνάμεις του Λιμενικού συνέλαβαν και κράτησαν για δυόμισι ώρες τον Θόδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και τον Δημήτρη Πιτσιάβα Γραμματέα της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, επειδή υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης παρουσίας των πολιτών σε δημόσιους χώρους όπως το λιμάνι της Κέρκυρας.

Στην προχθεσινή συγκέντρωση φάνηκε, για άλλη μια φορά, το καθεστώς αστυνομοκρατίας και προσπάθειας γκετοποίησης δημόσιων χώρων, καθώς ισχυρές λιμενικές δυνάμεις έσπευσαν μπροστά και πίσω από την πύλη του λιμανιού να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας μέσα στο χώρο του λιμανιού. Ομως, παρά το κλίμα τρομοκρατίας, πλήθος ήταν οι εργαζόμενοι και νεολαίοι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το λιμάνι.

Η προχθεσινή κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων: Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συλλόγου Αλιευτών, της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), ενώ απόφαση καταδίκης της σύλληψης των δυο στελεχών του ΚΚΕ έλαβαν και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

Κεντρικοί ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν ο Μ. Χαραλάμπους εκ μέρους της ΝΑΣ και ο Α. Βρεττός από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.

Ο Μ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ντιρεκτίβα της ΕΕ που έχουν ψηφίσει τα ελληνικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και η οποία προωθεί την ενίσχυση ασφαλείας των λιμανιών, τα οποία γκετοποιεί και εντείνει τον αυταρχισμό, περιορίζοντας τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των λιμενεργατών, καθώς επιχειρείται ιδιωτικοποίηση και στα λιμάνια. Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της Κέρκυρας να αγωνιστούν ενάντια σε οποιαδήποτε γκετοποίηση και ιδιωτικοποίηση των λιμανιών κλπ.

Παίρνοντας το λόγο, ο Α. Βρεττός επισήμανε τη σύνδεση της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες με τη γενικευμένη επίθεση σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού, ενταγμένη στο γενικότερο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πλαίσιο καταστολής και όξυνσης της αστυνομοκρατίας. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συσπειρωθούν και να αντισταθούν στο πλέγμα αυτό των αντιδημοκρατικών μέτρων, δυναμώνοντας τους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, που συνδέονται με την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Διεκδικούμε ελεύθερο λιμάνι προσιτό για το λαό...», θα δηλώσει στο «Ρ» ο Γ. Κουλούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ ο Ν. Λέησος, μέλος του ΔΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, θα υπογραμμίσει: «Επιδιώκουμε να δείξουμε ότι οι "αντιτρομοκρατικοί" νόμοι της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του λαού και των δυνάμεων εκείνων που κινητοποιούνται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, δε θα περάσουν».

Από μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο πρόεδρός του Η. Κουφογιώργος τονίζει πως «η σύλληψη των δυο στελεχών του ΚΚΕ, όπως και η παρουσία ασφαλιτών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, εντάσσονται στα σχέδια τρομοκράτησης του κόσμου. Μια επιχείρηση, που συνδέεται με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται, προκειμένου να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική». Τέλος, ο Π. Μπάνος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, ξεκαθαρίζει πως: «Με τη σημερινή συγκέντρωση απαντάμε αγωνιστικά στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και καλούμε τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία και να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ