Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ατιμο πράμα ο φασισμός

Φαίνεται ότι το έχει πάρει «σκοινί - κορδόνι» ο κύριος δήμαρχος. Της Ζαχάρως. Στην Ηλεία. Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό το παίζει «μάγκας» κατά των αλλοδαπών εργατών γης. Τουτέστιν «ψευτόμαγκας».

*

Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος έβγαλε φιρμάνι για να ορίσει το ύψος του... μεροκάματου που θα παίρνουν οι εργάτες που δουλεύουν στο μάζεμα της ελιάς! Ούτε επιστάτης - μπιστικός των τσιφλικάδων επί φεουδαρχίας να ήταν ο κύριος δήμαρχος. Μάλιστα, φέτος είναι και... ανοιχτοχέρης: από 25 ευρώ που είχε ορίσει πέρσι το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, φέτος το 'κανε 30 ευρώ και από 30 του ραβδιστή - κλαδούχου φέτος το πήγε στα 35. Γαλαντόμος ο κύριος δήμαρχος. Εκεί πάντως που είναι σταθερός στις «αρχές» του, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό των εργατών. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος η διαταγή του είναι σαφής: «Το φαγητό είναι στην κρίση του εργοδότη». Τελεία και παύλα!

*

Αυτό το «μπουμπούκι», που το περισπούδαστο έγγραφό του το υπογράφει ως «δήμαρχος» και όχι ως «Ζαγοριαννάκος» και που το τιτλοφορεί με την ένδειξη «Ανακοίνωση - Γνωστοποίηση» και όχι ως «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν», έχει φέτος απαλείψει από την «ντιρεκτίβα» του ότι η αθλιότητά του γίνεται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εργασίας του Νομού. Στο περσινό φιρμάνι, που, όπως και το φετινό, είχε τοιχοκολληθεί, εκτός από το δημαρχείο, στα καφενεία της περιοχής, έτσι ισχυριζόταν. Οτι ο κοτζαμπασισμός του και ο αυτόκλητος ρόλος του σαν εργοδότης είχε την έγκριση της Διεύθυνσης Εργασίας. Τα ερωτήματα, όμως, για τη Διεύθυνση Εργασίας, για το υπουργείο Εργασίας, για την κυβέρνηση παραμένουν:

Με ποια ιδιότητα ο κύριος δήμαρχος απειλεί και εκβιάζει εργάτες για το τι μεροκάματο θα παίρνουν; Με ποια ιδιότητα κρίνει σαν «εξωπραγματικά» τα μεροκάματα που ζητούν οι εργάτες; Με ποια ιδιότητα καμώνεται ότι θα φέρνει ο ίδιος σε επαφή κτηματίες με «φθηνούς» αλλοδαπούς εργάτες; Διατηρεί επαφές με «δουλέμπορους» ο κύριος δήμαρχος; Εχει αλλοδαπούς εργάτες στην «εφεδρεία»; Νοικιάζει εργάτες ο κύριος δήμαρχος;

*

Ο φασισμός είναι άτιμο πράμα. Οταν η κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών είναι απελπιστική (ελέω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης), βγαίνει ο φασισμός και λέει ότι φταίνε τα μεροκάματα των εργατών γης!

Ο φασισμός είναι άτιμο πράμα. Οταν το εισόδημα του αγρότη είναι πενιχρό (ελέω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ), βγαίνει ο φασίζων λαϊκισμός και λέει ότι φταίνε οι ξυπόλυτοι εργάτες γης, που ζητάνε τάχα υψηλά μεροκάματα.

Ο φασισμός είναι άτιμο πράμα. Οταν η ύπαιθρος μαραζώνει και οι γεωργοί μεταναστεύουν από τα χωριά τους (ελέω των μεγαλέμπορων - μεσαζόντων - «νταβατζήδων» που αποσπούν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα για να πουλάνε στην αγορά μέχρι και δέκα φορές επάνω), βγαίνει ο ρατσιστής και λέει ότι φταίνε οι «παλιοαλβανοί» που ζητάνε να πληρώνονται όταν δουλεύουν!

*

Ο κύριος δήμαρχος Ζαχάρως, βέβαια, δεν είναι φασίστας. Είναι ένας πολύ καθωσπρέπει πολιτικός άνδρας. Ιδού και η απόδειξη:

Στις δημοτικές εκλογές του 1998, τον είχε στηρίξει επίσημα το ΠΑΣΟΚ. Οσο για το 2002, όταν και εκλέχτηκε δήμαρχος, είχε κατέβει ως «ανεξάρτητος» με το ΠΑΣΟΚ και τη δεύτερη Κυριακή τον στήριξε και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ