Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η «εισβολή» των βαρβάρων

Σαν τις σφήκες που χτυπούν απρόσμενα κι αφήνουν το δηλητήριό τους «στο ψαχνό», οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου επιτίθενται στο μυαλό των μαθητών. Με επιχειρηματικά «μαθησιακά» προγράμματα που εντάσσονται στα σχολικά των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων, επιχειρούν να μετατρέψουν τα παιδιά σε άβουλα και κατευθυνόμενα όντα, μελλοντικά ενεργούμενα για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων τους. Τούτη η «διδακτική εισβολή» της πλουτοκρατίας στα σχολειά είναι άκρως επικίνδυνη. Υπονομεύει την κλασική αρχαιοελληνική παιδεία, που έρχεται από πολύ μακριά, από τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη, τον Ευκλείδη, τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, τον Ομηρο, τον Ξενοφώντα. Προσβάλλει τη νεοελληνική παιδεία, που αναπτύχθηκε με τη συμβολή σημαντικών δασκάλων, όπως ο Γληνός, η Αλεξίου, η Ιμβριώτη, ο Δελμούζος, ο Τριανταφυλλίδης, ο Τζάρτζανος, ο Παπανούτσος. Απειλεί το μέλλον της κοινωνίας.

Οι «εισβολείς» προσπαθούν να αποκόψουν τους μαθητές από την ανθρωπιστική κι επιστημονική δομή της ελληνικής παιδείας και να τους «μπολιάσουν» με τη χυδαία και αντιδραστική καπιταλιστική αντίληψη της «παγκοσμιοποίησης», που μέτρον της δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά το καπιταλιστικό κέρδος. Προσπαθούν να «περάσουν» στο μυαλό και την ψυχή των παιδιών τις δικές τους «αξίες», τα δικά τους «ιδανικά», τα δικά τους «πρότυπα». Αξία γι' αυτούς είναι το χρήμα, ιδανικό ο πλούτος, πρότυπο ο εκμεταλλευτής. Για δαύτους, οι μικροί μαθητές είναι «άδεια δοχεία», που θέλουν να τα γεμίσουν με άχρηστες γνώσεις και απάνθρωπα αισθήματα. Για να εξελιχτούν σε «ρομποτάκια» και «γενίτσαρους», που θα μπουν στη δούλεψή τους, υπηρετώντας τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντά.

Στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν «τσιπς» στο κεφάλι των παιδιών, που θα τα ελέγχει και θα τα καθοδηγεί στο δρόμο της αλλοίωσης των συνειδήσεων και της υποδούλωσης του πνεύματος για όλη τη ζωή τους, βρίσκουν την ενεργό αρωγή των κυβερνήσεων, οι οποίες ανοίγουν, πρόθυμα, την «κερκόπορτα» των σχολείων στις αντιπαιδαγωγικές διαθέσεις τους. Χωρίς οι κυβερνώντες να σέβονται και να υπολογίζουν ούτε καν το δικό τους Σύνταγμα, τους δικούς τους νόμους, που ορίζουν: «Σκοπός της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά...».

Η «εισβολή» των βαρβάρων στα σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας τα με άλωση. Κι η πλουτοκρατία θα πετύχει το στόχο της, αν δεν αντιδράσουν, πρώτα και άμεσα, οι παιδαγωγοί. Αυτοί μπορούν και πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους στους «εισβολείς», αρνούμενοι να παραδώσουν τους μαθητές στα «νύχια» τους. Και να βάλουν τα δυνατά τους για να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη διδασκαλία τους, εξασφαλίζοντας τη μόρφωση και διαμορφώνοντας ανθρώπους με πνευματική καλλιέργεια και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Μαζί τους στον αγώνα να συστρατευτούν και οι γονείς και οι μαθητές, απαιτώντας μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και θα αποτελεί εργαλείο σφαιρικής γνώσης και εχέγγυο δημιουργικής ζωής. Απ' αυτόν τον αγώνα δεν έχει το δικαίωμα να λείψει κανείς...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούνται μέτρα πρόληψης και όχι κατασταλτικά ημίμετρα(2024-03-05 00:00:00.0)
Δεν χαρίζουμε τη νέα γενιά στους καπιταλιστές και το σύστημά τους(2016-03-23 00:00:00.0)
Με αφορμή τη συζήτηση για τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία(2015-02-25 00:00:00.0)
Να σταματήσουν τα σχολεία να αποτελούν «ξέφραγο αμπέλι»(2005-11-16 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων(2002-11-08 00:00:00.0)
Αυτό είναι το σχολείο τους(2001-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ