Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Τρανταχτές» επιπτώσεις

Οι αρνητικές επιπτώσεις των αντιαγροτικών αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αισθητές και από το 2006 και μετά θα γίνουν «τρανταχτές». Ηδη, οι μικρομεσαίοι αγρότες μετρούν τη χασούρα που θα έχουν, όπως προκύπτει από τα προσωρινά δικαιώματα που δείχνουν πόσο μικρότερη θα είναι η ενιαία ενίσχυση που θα λαμβάνουν από του χρόνου. Παράλληλα, από το 2003 και μετά, εξαιτίας των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ, οι εμπορικές τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουν πέσει σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα.

Ολα δείχνουν πως οι αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και οι επικείμενες συμφωνίες στον ΠΟΕ θα πολλαπλασιάσουν και θα εντείνουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και θα «ενισχύσουν» τη φτώχεια και το ξεκλήρισμά τους. Από τις αποφάσεις αυτές θα πληγούν και θα οδηγηθούν στην ανεργία και χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την αγροτική παραγωγή και την αγροτική οικονομία συνολικότερα.

Για παράδειγμα, οι πρόσφατες αποφάσεις που πήρε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη ζάχαρη στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ σημαίνουν καταποντισμό της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο των περισσοτέρων, αν όχι όλων των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η ΕΒΖ, ως γνωστόν, είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Εχει πέντε εργοστάσια και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους μόνιμους και εποχικούς. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί; Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και για όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον τομέα του καπνού. Οπως εκτιμάται, του χρόνου η καπνοκαλλιέργεια θα πέσει στους 30.000 με 40.000 τόνους, από τους 120.000 τόνους που καλλιεργούνται τώρα. Και εδώ θα την πληρώσουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καπνού.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΠΑΣΥ και το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει πάρει μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Αυτή την κρίσιμη περίοδο στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία γίνονται κινητοποιήσεις. Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζει και το ΠΑΜΕ. Κι αυτές οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες είναι αλληλένδετες και έχουν τον ίδιο στόχο: Την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που υλοποιούν ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες. Στον αγροτικό τομέα, η ΠΑΣΥ έχει ήδη αποκαλύψει τον αποπροσανατολιστικό ρόλο της κυβέρνησης, των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και του ΠΑΣΟΚ, που διαβεβαίωναν πως δε θα υπάρχουν επιπτώσεις.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους αγρότες, να αγωνιστούν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με στόχο ν' ανατρέψουν τη νέα ΚΑΠ και τους κανονισμούς της. Και μέσα απ' αυτούς τους αγώνες, οι συμμετέχοντες καλούνται να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων, για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ