Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Συνεργοί στο έγκλημα διοίκηση και εργολάβοι

Εστειλαν πέντε εργάτες να επισκευάσουν αγωγό αργού πετρελαίου, χωρίς κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. Τρεις νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα

Η σιδερόφραχτη είσοδος των ΕΛΠΕ, πίσω από την οποία οι πέντε εργάτες είδαν το Χάρο με τα μάτια τους

Eurokinissi

Η σιδερόφραχτη είσοδος των ΕΛΠΕ, πίσω από την οποία οι πέντε εργάτες είδαν το Χάρο με τα μάτια τους
Με καμένα κορμιά και πρόσωπα βγήκαν χτες από τη μάχη για το μεροκάματο πέντε εργαζόμενοι σε εργολάβο της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που είδαν τον Χάρο με τα μάτια τους όταν έγινε έκρηξη την ώρα που εκτελούσαν εργασίες προετοιμασίας για την επισκευή αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από τις δεξαμενές όπου ξεφορτώνουν τα καράβια προς τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, στην περιοχή Λάκα Καλογήρου στην Πάχη Μεγάρων.

Οι πέντε εργαζόμενοι, χωρίς τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας και σε μια υψίστου επικινδυνότητας εργασία, λίγο έλειψε να μη γυρίσουν στο σπίτι τους, αλλά και ολόκληρη η περιοχή να τιναχτεί στο αέρα, όταν σπινθήρας από τα πλήρως ακατάλληλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη από τα διαφυγόντα αέρια. Και μπορεί από το χτεσινό ατύχημα οι εργαζόμενοι να γλίτωσαν τα χειρότερα, αλλά αποκαλύφτηκε για μια ακόμα φορά η ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους εργασίας, που έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια για την εργατική τάξη, στο ανελέητο κυνήγι τους κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, επιχειρήσεων και εργολάβων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διοίκηση της ΕΛΠΕ από την αρχή θέλησε να υποβαθμίσει το νέο έγκλημα και να το αποδώσει σε ανθρώπινο λάθος!

Χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας

Ηταν λίγο πριν τις 8.30 το πρωί, όταν οι πέντε εργαζόμενοι στον εργολάβο Γιώργου Βασίλα (ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το ατύχημα και αναζητείται από την Αστυνομία) λύνανε φλάντζα αγωγού αργού πετρελαίου. Για να ξεβιδώσουν τα μπουλόνια της φλάντζας, όμως, χρησιμοποίησαν ένα απλό κλειδί που χτύπαγαν με ένα σιδερένιο σφυρί. Αυτό δημιούργησε σπίθα και αυτή με τη σειρά της προκάλεσε έκρηξη από τα διαφυγόντα αέρια. Αποτέλεσμα, οι πέντε εργαζόμενοι και συγκεκριμένα οι Π, Μαυρουδής, Κ. Κακούρας, Ι. Ηλιάδης, Ι. Καράκας και Π. Γρηγοριάδης να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Οι τρεις πρώτοι μεταφέρθηκαν τελικά στο «Λάτσειο» ίδρυμα με εγκαύματα δεύτερου βαθμού σε χέρια, πρόσωπα και κορμιά, ενώ οι άλλοι δύο είχαν ελαφριά τραύματα και επέστρεψαν σπίτια τους.

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο απροστάτευτοι στάλθηκαν στη συγκεκριμένη εργασία, αρκεί να αναφέρουμε τα μέτρα που έπρεπε να είχαν παρθεί. Πρώτον, θεωρείται απαραίτητη αντιπυρική στολή και παπούτσια, που φυσικά δεν είχαν. Δεύτερον, η συγκεκριμένη εργασία, ακριβώς για να μην υπάρχει έκρηξη, πρέπει να γίνεται με ειδικά «αερόκλειδα» ή με ειδικά αντιεκρηκτικά σφυριά από μπρούτζο. Και εδώ μπαίνουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα και για τον εργολάβο αλλά και για την ίδια την επιχείρηση, ΕΛΠΕ: Γιατί δεν υπήρχε έλεγχος από μηχανικό της επιχείρησης στον εργολάβο αν είχε πάρει όλα τα μέτρα; Εκανε ο εργολάβος μέτρηση για διαφυγή αερίων όπως προβλέπεται; Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί, το αργό πετρέλαιο πολύ συχνά κατακρατάει αέρια, τα οποία δεν εντοπίζονται με το μηχάνημα και μπορεί να απελευθερωθούν με τα χτυπήματα, κάνοντας τη συγκεκριμένη εργασία ακόμα πιο επικίνδυνη...

Θύματα στο κυνήγι του κέρδους

Το χτεσινό εργατικό «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που διατυμπανίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μοναδικά θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στο κυνήγι της κερδοφορίας τα ιδιωτικοποιημένα ΕΛΠΕ θέλουν όσο πιο φτηνή γίνεται την εργατική δύναμη. Γι' αυτό και έχουν διαλύσει όλα τα εξειδικευμένα συνεργία, γεμίζοντας την επιχείρηση με εργολάβους, οι οποίοι με τα σειρά τους, με φτηνούς και ανειδίκευτους εργαζόμενους, επιχειρούν να αποφύγουν να πληρώσουν για μέτρα προστασίας και προσπαθούν να βγάλουν όσα περισσότερα κέρδη.

Ευθύνη έχουν όμως και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που τόσα χρόνια έχουν συνηγορήσει σ' αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις εργολαβοποιήσεις και ενοικιάσεις εργαζομένων, αποθρασύνοντας τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ