Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
«Οχι» στις αδασμολόγητες εισαγωγές λαδιού

Την προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΕΕ να καταργήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες, με την πρόφαση της προστασίας του καταναλωτή από την αύξηση της τιμής του προϊόντος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Είναι ακριβό το λάδι, διαπίστωσαν οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και πρέπει, λένε, να πάρουν μέτρα. Ετσι αποφάσισαν να συνεδριάσουν στις 25 του Νοέμβρη με θέμα την απελευθέρωση από κάθε δασμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες (Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο, κ.α.). Καλούν, λοιπόν, τους μεγαλοεισαγωγείς να καταθέσουν το συντομότερο αιτήσεις γιατί θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας!!!».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, «για τους αγρότες δεν αναγνωρίζεται κόστος παραγωγής, δεν αναγνωρίζεται ένα λογικό κέρδος για να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλοεισαγωγέων. Ολες οι αποφάσεις τους σε αυτό στοχεύουν. Γι' αυτό ψήφισαν την υποχρεωτική τυποποίηση και την απαγόρευση εμπορίας σε δοχεία πάνω από 5 λίτρα. Θέλουν, λένε, να προστατέψουν τον καταναλωτή από νοθείες. Ποιοι, όμως, κάνουν τις νοθείες; Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν προσμείξεις και από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών; Από τους Ελληνες παραγωγούς; Οχι βέβαια. Οι πολυεθνικές των τροφίμων είναι αυτές που κάνουν τις βρωμοδουλιές. Πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε ότι η συσκευασία με την ένδειξη "Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 365" βελγικής εταιρίας, που διακινούσε η αλυσίδα "ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" ήταν νοθευμένο σε μεγάλο ποσοστό με ηλιέλαιο. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων. Από τη μια πλάτες για κέρδη και νοθεία στους εμποροβιομηχάνους και από την άλλη φτώχεια και ξεκλήρισμα στη μικρομεσαία αγροτιά. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν ασχολούνται οι Ενώσεις του νομού μας και το επιστημονικό όργανο των γεωτεχνικών, αντίθετα διοργάνωσαν στην Πάτρα, μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ημερίδα για να αναλύσουν, λένε, τα "καλά" της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να μας πείσουν, δηλαδή, πως είναι καλό να εγκαταλείψουμε τα αμπέλια, τη σταφίδα, τις ελιές και να ασχοληθούμε με αβοκάντο, αρωματικά φυτά και αγροτουρισμό».

Καταλήγοντας ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, σημειώνοντας ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει μέλλον, αφού έχει αποφασιστεί το ξεκλήρισμά της και η συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ(2015-08-19 00:00:00.0)
Χάνουν αγρότες και καταναλωτές, κερδίζουν εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές!(2008-11-30 00:00:00.0)
Συνεχή χτυπήματα στη μικρομεσαία αγροτιά(2006-01-15 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σήμερα σε Πάτρα - Ηλεία - Μεσσηνία(2003-12-19 00:00:00.0)
«Μαύρο» κλίμα για το χύμα(2002-11-06 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της σύσκεψης(2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ