Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
«Ουδέτερη» στάση από κυβέρνηση

«Ουδέτερη» στάση φαίνεται να κρατά η κυβέρνηση απέναντι στο νέο εκδοτικοοικονομικό πόλεμο συμφερόντων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει ως επίκεντρο την κόντρα Φυντανίδη -Τριανταφυλλόπουλου («Ελευθεροτυπία» - «Αλφα»).

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τη διαμάχη μεταξύ των εκδοτών - καναλαρχών και δείχνει ότι δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς, αλλά περιμένει την έκβασή της για να «νομιμοποιήσει» τα αποτελέσματά της...

Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες στον πόλεμο συμφερόντων σπεύδουν να πάρουν θέση και άλλοι ισχυροί επιχειρηματίες - εκδότες στα «στρατόπεδα» που διαμορφώνονται, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να χοντραίνει και παίζονται ευρύτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ετσι φαίνεται ότι στο πλευρό του «Αλφα» και του ιδιοκτήτη του Δ. Κοντομηνά τάσσεται ο ιδιοκτήτης του «Εθνους» Γ. Μπόμπολας, ενώ στάση «επιτήδειου ουδέτερου» επιλέγει το συγκρότημα Λαμπράκη...

Η ιστορία ξεκίνησε με τις «αποκαλύψεις» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες η σύζυγος του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» Σερ. Φυντανίδη, Βιργ. Βεντουράκη, έχει εμπλακεί σε υπόθεση υπερκοστολόγησης Ολυμπιακών έργων στον Αγιο Κοσμά. Τα έργα, σύμφωνα με το δημοσιογράφο της «Ζούγκλας», δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στην ολλανδική εταιρία «De Boer», την οποία αντιπροσώπευε μέχρι το 2004 στην Ελλάδα η σύζυγος του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας». Μάλιστα το κόστος των έργων αυξήθηκε σημαντικά στην πορεία εκτέλεσής τους και διαπιστώθηκαν και κακοτεχνίες. Η εφημερίδα την επόμενη μέρα χαρακτήριζε το όλο θέμα «δημοσιογραφική αλητεία», αποκαλούσε την εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου «έκτακτο τηλεδικείο» και έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Αλφα» «υιοθέτησε» ουσιαστικά τις «αποκαλύψεις» και τις πρόβαλε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, φροντίζοντας να έχει και προσκεκλημένους - «σχολιαστές». Στο χτεσινό φύλο της «Ελευθεροτυπίας» ο διευθυντής της Σερ. Φυντανίδης «προκαλεί» τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να πάει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. «Οποιος έχει αποδείξεις ότι είχα την παραμικρή ανάμειξη στην ανάληψη έργων της ολλανδικής εταιρείας De Boer International, την οποία εκπροσωπούσε η σύζυγός μου (όπως εκπροσωπεί από 20ετίας και άλλες ξένες εταιρείες με ποσοστό αμοιβής 2%), ας το κάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά του.

Η ίδια η εφημερίδα επιτίθεται στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο επειδή την προηγούμενη βραδιά στο δελτίο ειδήσεων του «Αλφα» είχε δηλώσει ότι παραπέμπεται για απιστία η σύζυγος του διευθυντή της «Ε» Βιργινία Βεντουράκη, πράγμα που όμως διέψευσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος - στα χέρια του οποίου βρίσκεται η υπόθεση - δηλώνοντας στην εφημερίδα ότι «δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη κατά ουδενός για το περίφημο θέ(α)μα του Αγίου Κοσμά». «Ο δημοσιογράφος, απλούστατα, είναι ψεύτης. Εφαρμόζει την γκεμπελική αρχή "συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, πάντα κάτι μένει" ή τη χιτλερική "όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται"», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος επανήλθε χτες το βράδυ, μέσα από το δελτίο του «Αλφα» που αφιέρωσε πάλι άφθονο χρόνο στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η ανάθεση των Ολυμπιακών έργων είναι «ο ορισμός της διαπλοκής», ενώ διευκρίνισε ότι δεν είχε πει ότι θα ασκηθεί δίωξη αλλά αναμένεται να ασκηθεί δίωξη με βάση τις «αποκαλύψεις» του...

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η εμπλοκή της εφημερίδας «Εθνος», η οποία στην πρώτη σελίδα της κάνει λόγο για «παρασκηνιακή στήριξη στην "Ελευθεροτυπία" από την κυβέρνηση», ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει: «Διακριτική υποστήριξη στην "Ελευθεροτυπία" και στον διευθυντή της κ. Σερ. Φυντανίδη στην αντιπαράθεση με τον όμιλο "Alpha", φαίνεται να παρέχει προς το παρόν η κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σύγκρουση "Alpha" - "Ελευθεροτυπίας"». Η εφημερίδα «εστιάζει» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο υποστηρίζοντας ότι «καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης». Δε λείπουν τα «δηλητηριώδη» σχόλια για τον Θ. Ρουσόπουλο: «Ο υπουργός - σταυροφόρος κατά της... διαπλοκής εμφανίζεται να αναζητά την υποστήριξη μιας εφημερίδας της οποίας η σύζυγος του διευθυντή - εάν αληθεύουν οι καταγγελίες του κ. Τριανταφυλλόπουλου - εκπροσωπούσε εταιρεία η οποία ανέλαβε δι' αναθέσεως έργα του Δημοσίου! Κατά τρόπο προκλητικά ασυμβίβαστο με την... ασυμβίβαστη μάχη που έδιδε η εφημερίδα κατά των πολυθρύλητων "ασυμβιβάστων"».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε χτες να απαντήσει στο δημοσίευμα του «Εθνους», λέγοντας ότι «δε θα σχολιάσω σχόλιο καμιάς εφημερίδας», ενώ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας για συναντήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν μεταξύ του πρωθυπουργού με τον διευθυντή και τον εκδότη της «Ελευθεροτυπίας».

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που γίνεται σχετικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ