Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ... θρησκευάμενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των θρησκευομένων στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η παγκόσμια έρευνα της «Γκάλοπ Ιντερνάσιοναλ» και ο κ. Χριστόδουλος θα χαμογελάει ευχαριστημένος. Ισως και λίγο πονηρά...

Το 86% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευάμενοι, ανεξάρτητα εάν πηγαίνουν σε τόπους λατρείας ή όχι, σημειώνει η σχετική έρευνα, η οποία έγινε σε 66 χώρες των πέντε ηπείρων και σε δείγμα 53.749 ατόμων.

Το ποσοστό της χώρας μας κατατάσσει την Ελλάδα όγδοη στον κόσμο και πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνουν θρησκευάμενοι το 66% των ερωτώμενων.

Για να ξανάρθουμε, πάντως, στο ...πονηρό χαμόγελο του κ. Χριστόδουλου, θα σημειώναμε ότι το προαναφερόμενο ποσοστό δε σημαίνει οπωσδήποτε και ανάλογο κύρος στην Εκκλησία και την ηγεσία της. Ούτε συνεπάγεται τη λαϊκή υποστήριξη σε σχέδια και επιδιώξεις, που θέλουν την Εκκλησία να παίζει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις του τόπου. Αλλωστε, είναι γνωστές οι σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης, που φέρνουν την πλειοψηφία της να συμφωνεί με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η θρησκευτική πίστη είναι κυρίως θέμα παράδοσης, που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των προηγούμενων αιώνων και χιλιετιών. Με άλλα λόγια και ανεξάρτητα του όποιου θρησκευτικού δόγματος, η πίστη στο υπερφυσικό έχει οικοδομηθεί και ζυμωθεί στην κοινωνική συνείδηση, στη διάρκεια όλων των μέχρι σήμερα εκμεταλλευτικών κοινωνιών.

Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, όσο και αν σχετίζονται μεταξύ τους, είναι διαφορετικό ζήτημα η θρησκευτική πίστη, η πίστη στο υπερφυσικό, στο θείο ή το ιερό και άλλο ζήτημα η εκμετάλλευση της πίστης αυτής, από τους όποιους επιτήδειους, θρησκόληπτους ή φανατικούς, σε βάρος των λαών και των συμφερόντων τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τέλος, ένα αξιοπερίεργο στοιχείο της ίδιας έρευνας έρχεται από το Ισραήλ. Μόλις το 33% των ερωτηθέντων στη χώρα αυτή δήλωσε θρησκευάμενο, ενώ ένα 13% δήλωσε πεπεισμένο άθεο και το υπόλοιπο δήλωσε αδιάφορο για τη θρησκεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ