Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Τους «αρμέγουν» οι γαλακτοβιομήχανοι!

Κυβέρνηση και ΕΕ δημιουργούν συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων από τους γαλακτοβιομήχανους

Οι προοπτικές για την αγελαδοτροφία, αλλά και την προβατοτροφία στη χώρα μας φαίνονται δυσοίωνες, γιατί οι γαλακτο-βιομηχανίες, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, θα ρίξουν κι άλλο την τιμή παραγωγού
Οι προοπτικές για την αγελαδοτροφία, αλλά και την προβατοτροφία στη χώρα μας φαίνονται δυσοίωνες, γιατί οι γαλακτο-βιομηχανίες, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, θα ρίξουν κι άλλο την τιμή παραγωγού
Ούτε τιμές της προκοπής δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες στους γαλακτοπαραγωγούς, αλλά ούτε και έγκαιρα τους πληρώνουν πολλές από αυτές. Απλήρωτους για πάνω από τέσσερις μήνες αφήνουν αρκετές γαλακτοβιομηχανίες τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, παρόλο που οι εταιρίες αυτές παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη. Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά τους μικρούς αγελαδοτρόφους, οι γαλακτοβιομηχανίες θα εγκαταλείψουν τις μικρές μονάδες προβατοτροφίας που δεν παράγουν πάνω από 10 τόνους. Ηδη πολλές γαλακτοβιομηχανίες δίνουν μικρότερες τιμές στους μικρούς παραγωγούς πρόβειου γάλακτος.

Οι παραγωγοί της Μακεδονίας βλέπουν με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στο φρέσκο γάλα. Για παράδειγμα, «ΜΕΒΓΑΛ», «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ», «ΑΓΝΟ» και άλλες γαλακτοβιομηχανίες παράγουν γάλα με το σήμα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ («CARREFOUR», «DIA», «LIDL» κλπ.). Τον οξύ ανταγωνισμό με τις άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες («ΔΕΛΤΑ», «ΦΑΓΕ» κλπ.), φοβούνται οι κτηνοτρόφοι στο τέλος θα τον πληρώσουν αυτοί. Και προφανώς οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, προσπαθώντας να μη χάσουν ούτε σταγόνα από τα υπερκέρδη τους, θα πιέσουν τους παραγωγούς να μειώσουν κι άλλο τις τιμές πώλησης του γάλακτος. Φυσικά, τέτοια περιθώρια για τον γαλακτοπαραγωγό δεν υπάρχουν, καθώς με τα 36 λεπτά το λίτρο περίπου που εισπράττει από τις βιομηχανίες για το φρέσκο αγελαδινό γάλα μόλις και μπορεί να συντηρήσει την κτηνοτροφική του μονάδα.

Οι γαλακτοβιομηχανίες όμως, αποκλείοντας τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, δηλώνουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν μόνο οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι κατά τρόπο ώστε να μειωθούν τα έξοδα παραγωγού και να φτάσει η τιμή παραγωγού στο γάλα στα 31 λεπτά, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζεται μάλιστα από κύκλους της αγοράς του παστεριωμένου γάλακτος ότι η επιμήκυνση ζωής του γάλακτος από 5 στις 7 ή 8 μέρες θα επιτρέψει την εισαγωγή αυτού του προϊόντος από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα στα «μέτρα» των απαιτήσεων των γαλακτοβιομήχανων, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει η αύξηση του χρόνου κυκλοφορίας του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος να είναι 8 μέρες. Οπως αναφέρεται επίσης από γνωρίζοντες το αντικείμενο, το 2007 με την είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ θα αλλάξει η κατάσταση και τα εργοστάσια θα προμηθεύονται φτηνό γάλα από τις γειτονικές χώρες. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών φέρνει μαζικά συμπυκνωμένο γάλα από χώρες της ΕΕ, αντικαθιστώντας το με το φρέσκο σε πολλές περιπτώσεις, στο όνομα πάντα της αύξησης της κερδοφορίας.

Εξάλλου οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο αυτό, το κέρδος των μικρών επιχειρήσεων (οι περισσότερες συνεταιριστικές) θα είναι ελάχιστο, ενώ μακροπρόθεσμα βλέπουν και ζημίες. Οι επιπτώσεις φυσικά για τις κτηνοτροφικές μονάδες θα είναι άμεσες, καθώς οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές είναι αυτές που κυρίως προστατεύουν τις τιμές παραγωγού, προκειμένου «να μην πάρουν αυτές την κατηφόρα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προοπτικές για την αγελαδοτροφία, αλλά και την προβατοτροφία στη χώρα μας φαίνονται δυσοίωνες, γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους θα ρίξουν κι άλλο την τιμή παραγωγού. Αυτό βέβαια δε συνεπάγεται και μείωση των τιμών στο ράφι. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα παραμένει παγωμένη, ενώ τα προϊόντα που παράγονται από αυτό κάθε χρόνο γίνονται και πιο ακριβά. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν από τον παραγωγό το αγελαδινό γάλα 35 και 36 λεπτά το λίτρο και το πωλούν στον καταναλωτή πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο! Πρόκειται για πολλαπλή αισχροκέρδεια με τη στήριξη των κυβερνήσεων του δικομματισμού και κανόνων της ΕΕ. Γιατί οι αγελαδοτρόφοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις νέες ψευτοεισοδηματικές ενισχύσεις που καθιερώθηκαν υποτίθεται για την κάλυψη μέρους της απώλειας εισοδήματος, αφού προβλέπεται μείωση των τιμών παρέμβασης σε γάλα σκόνη και βούτυρο, ή με άλλα λόγια μείωση στην τιμή του γάλακτος, όπως και σε τόσα άλλα αγροτικά προϊόντα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ