Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταπτυχιακά χρηματοδοτούμενα από επιχειρήσεις;

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικές εταιρίες, όπου θα καταρτίζονται και στελέχη εταιριών, αποφάσισε να φτιάξει το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε γενική συνέλευση του Τμήματος στα τέλη της περασμένης βδομάδας (3/11/05), με την αιτιολογία ότι το ΥΠΕΠΘ έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα του Τμήματος για χρηματοδότηση μεταπτυχιακών. Μοναδική φωνή αντίστασης η Πανσπουδαστική ΚΣ, που καταψήφισε την εισήγηση της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Την εισήγηση της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών για Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής έκανε ο Χρ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος. Πρότεινε τη δημιουργία μεταπτυχιακού με περιεχόμενο «Οικονομία και Διοίκηση», που συνίσταται στους δύο παραπάνω βασικούς τομείς και θα περιλαμβάνει επιμέρους κατευθύνσεις για τον τομέα της Διοίκησης (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Υπηρεσιών, Διεθνών Logistics -λοτζίστικς-, π.χ. διοίκηση υπηρεσιών Υγείας, εκπαιδευτικών μονάδων, κλπ.). Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία ενός «Executive Programme» στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού, για εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται απευθείας από επιχειρήσεις, ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δε θα πληρώνουν, για την ώρα τουλάχιστον.

Την εισήγηση καταψήφισε μόνο η Πανσπουδαστική ΚΣ σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις. Η ΔΑΠ υπερψήφισε, η ΠΑΣΠ δεν έφερε αντίρρηση κι οι «Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι» πρόβαλαν διαδικαστικά και τεχνοκρατικού τύπου ερωτήματα χωρίς να διαφωνήσουν επί της ουσίας. Για την απόφαση της συνέλευσης του Τμήματος η Μαρία Ραχιώτη από την Πανσπουδαστική ΚΣ ως μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου και της συνέλευσης Τμήματος σχολιάζει: «Κατά πόσον το πρόγραμμα σπουδών θα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να προάγει την εμβάθυνση στην οικονομική επιστήμη και δε θα διαμορφώνεται από τις επιχειρήσεις με βάση τις δικές τους κάθε φορά ανάγκες;

Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα σπουδών θα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να εξυπηρετεί την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση του κέρδους. Θα παίρνουν δηλαδή οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αυτές τις γνώσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων κι όχι της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση που προωθείται στον τομέα της Υγείας δημιουργεί στην αγορά την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα προέρχεται από την κατεύθυνση του μεταπτυχιακού "Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας". Δίνεται στο μεταπτυχιακό ο χαρακτήρας της επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές θα έπρεπε να οδηγούν σε διδακτορικό, με κύριο βάρος την παραγωγή νέας γνώσης.

Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αύριο Πέμπτη με πλαίσιο πάλης: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ερευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών κι όχι των μονοπωλίων. Οχι στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ