Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολιτική καμπάνια της ΚΝΕ στα TEE

Είναι αναγκαίο και επιτακτικό, όσο ποτέ άλλοτε, το Κόμμα, με συγκροτημένο σχέδιο και στόχους, να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των νέων ανθρώπων. Στην κατάκτηση αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού κοινωνικού και πολιτικού προσανατολισμού, σε τελευταία ανάλυση αντικαπιταλιστικού. Να αποκτά η νέα γενιά ισχυρά αντισώματα και ιδεολογικοπολιτικά ερείσματα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Να ανανεωθεί με ταχείς ρυθμούς το κομματικό δυναμικό με νέο αίμα από τις νεότερες ηλικίες, ιδιαίτερα από την εργατική τάξη» (Θέσεις για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, σελ. 14).

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω στόχους που προσδιορίζουν οι Θέσεις της ΚΕ για τη δουλιά του Κόμματος στη νεολαία, η ΚΝΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίμηνη καμπάνια πολιτικής δράσης (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης) στα TEE. Η ανάγκη να δοθεί στο χώρο ιδιαίτερο βάρος είναι επιτακτική, καθώς, εξετάζοντας κοινωνικοταξικά τους νέους που συγκεντρώνονται εκεί, θα δούμε ότι είτε έχουν εργατική καταγωγή, είτε είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι, είτε θα ανήκουν πολύ σύντομα στην εργατική τάξη με την ένταξή τους στην παραγωγή.

Προκειμένου να κατανοηθεί η σημασία της καμπάνιας στο χώρο των TEE, χρειάζεται να επανέλθουμε στο γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη η εκπαίδευση να υποβαθμίζεται σε κατάρτιση, γιατί έχει ανάγκη την ύπαρξη του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου. Ο διαχωρισμός των σχολείων σε ΕΛ και TEE, δηλαδή το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο, αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης που στόχο έχει την κοινωνική επιλογή και όχι την κοινωνική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η άρχουσα τάξη επιδιώκει να οδηγήσει πρόωρα ένα κομμάτι των παιδιών της εργατικής τάξης στην επαγγελματική εκπαίδευση για «να βγάλει» από εκεί όχι μόνο ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους, αλλά και τους αυριανούς άνεργους. Επιπλέον, στοχεύει να κρατήσει αυτά τα νέα παιδιά ακόμη πιο μακριά από τη μόρφωση: να γνωρίζουν ακόμη λιγότερα κι από αυτά τα λίγα και ανούσια που μαθαίνουν στα Ενιαία Λύκεια. Να μη μαθαίνουν ουσιαστικά τίποτα, για να μην ερμηνεύουν τον κόσμο, για να μη δραστηριοποιούνται για την αλλαγή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τα παραπάνω με ταχύτατους ρυθμούς. Προετοιμάζει την κατάργηση των TEE και τη μετονομασία τους σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Αλλάζει μόνο τη βιτρίνα λέγοντας ότι δήθεν τα γενικά μαθήματα στα ΕΠΑΛ θα αυξηθούν και δήθεν θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Ο στόχος της είναι βασικά να «προσελκύσει» περισσότερη «πελατεία», να κάνει το ΕΠΑΛ πιο ελκτικό στη λαϊκή οικογένεια. Γιατί, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, έχει συμφέρον να σπρώχνονται στην ψευτοκατάρτιση όλο και περισσότερα παιδιά της εργατικής τάξης. Το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο όμως παραμένει. Η υποβάθμιση παραμένει.

Η προπαγάνδα πάει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Τα παιδιά των TEE έχουν βομβαρδιστεί, αρκετές φορές από το δημοτικό ακόμη, με την προπαγάνδα ότι «δεν παίρνουν τα γράμματα», ότι «κάνουν μόνο για τις τέχνες», ότι μάλιστα «οι εργοδότες προτιμούν αυτούς που έχουν μάθει τέχνη και τα καταφέρνουν στην πράξη, παρά αυτούς που έχουν διαβάσει πολλά βιβλία». Η άρχουσα τάξη ένα πράγμα επιδιώκει «να μάθει» καλά στα παιδιά των TEE: πώς δε θα απαιτούν τίποτα, ούτε το δικαίωμα τους στη μόρφωση, ούτε το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλιά, ούτε το δικαίωμά τους σε μια φυσιολογική όμορφη ζωή.

Στην Αθήνα, υπάρχουν 70 TEE περίπου με 20.000 περίπου μαθητές. Συνηθισμένες ειδικότητες είναι αυτές των Ηλεκτρολόγων, των Ηλεκτρονικών, των Υδραυλικών, των Κατασκευών, των Λογιστών, των Ψυκτικών, των Μηχανολόγων, των Αισθητικών - Κομμωτών. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για μαζικότατο χώρο νεολαίας που χρειάζεται να τον ξεχωρίσουμε και λόγω των κοινωνικοταξικών γνωρισμάτων των νέων που συγκεντρώνονται εκεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε ξεχωρίσει τους παρακάτω στόχους για το επόμενο διάστημα της καμπάνιας, με προσανατολισμό βέβαια να σηματοδοτήσουν σε μόνιμη βάση τη δουλιά μας:

  • Να προβάλουμε στους μαθητές του χώρου τις αξίες μας, τις αξίες που πηγάζουν από την κοσμοθεωρία μας, τις αξίες της εργατικής τάξης. Να προβάλουμε την αξία της μόρφωσης και της εργασίας, της ζωής με δικαιώματα.
  • Να αναδείξουμε την ανάγκη της πάλης για τις ίδιες τις συνθήκες της μόρφωσης: να μην πληρώνει η λαϊκή οικογένεια τίποτα από την τσέπη της για βιβλία, για εργαστηριακό εξοπλισμό. Να εξασφαλιστούν σύγχρονα και κατανοητά βιβλία, σύγχρονα κτίρια, εξοπλισμός και εργαστήρια. Καθώς πολλά από τα παιδιά που φοιτούν στα TEE εργάζονται ταυτόχρονα, χρειάζεται να αναδείξουμε την ανάγκη της πάλης για τις συνθήκες δουλιάς: όχι στην ανασφάλιστη «μαύρη εργασία», 6ωρη σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων. Την ανάγκη διεκδίκησης περισσότερου και δημιουργικού ελεύθερου χρόνου.
  • Να ανοίξει πλατιά η συζήτηση με τους μαθητές των TEE για την πρότασή μας για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο. Για την ανάγκη, όλα τα παιδιά του λαού να πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τα 18, χωρίς να είναι κανείς υποχρεωμένος να δουλεύει. Για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο σχολείο για όλους, να καταργηθεί και το ΕΛ και το TEE. Να ανοίξει η συζήτηση για το ρόλο και την αποστολή του σχολείου, την ανάγκη να κερδίζουν τα παιδιά από αυτό τα εφόδια που χρειάζονται για τη ζωή τους, για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Να μορφώνονται ολόπλευρα, να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.
  • Να αναπτυχθούν αγωνιστικές διεργασίες στο χώρο των TEE, να ενισχυθεί ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων, να προωθηθεί ο συντονισμός. Η αγανάκτηση, που στους μαθητές των TEE είναι συσσωρευμένη για τα προβλήματα και τη ζωή τους, να μετατραπεί σε αγωνιστική δύναμη με αιτήματα πάλης σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
  • Ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους μαθητές ιδιαίτερα των απογευματινών TEE. Δίνουμε μάχη για να γνωριστούν, να εγγραφούν και να δραστηριοποιηθούν στα σωματεία τους. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ.
  • Βάζουμε απαιτητικούς στόχους για την ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ στους χώρους των TEE, κατανοώντας ότι η οικοδόμηση γερών και μαζικών Οργανώσεων Βάσης σε αυτό το χώρο είναι σημαντική «παρακαταθήκη» για την ανανέωση και του Κόμματος μεθαύριο με νέους εργάτες.

Για την επιτυχία της πολιτικής καμπάνιας χρειάζεται οι κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις να εξοπλιστούν, να συνεργαστούν, να συντονιστούν. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ που μπορούν να βοηθήσουν και πιο συγκεκριμένα: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, περιοδείες, συσκέψεις, εκδηλώσεις με μορφωτικό, πολιτιστικό περιεχόμενο από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους της τρίμηνης πολιτικής καμπάνιας. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από την καθημερινή μας πείρα, από τη δυνατότητα της πολιτικής του Κόμματος να κερδίζει το μυαλό και την καρδιά της όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων.


Χαρά ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ