Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΜΕ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ- ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Συνδιαλλαγή σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Με τη μέθοδο του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρούν να υλοποιήσουν το σχέδιο που προβλέπει ανατροπές στα όρια ηλικίας, στο ύψος των συντάξεων και τις ασφαλιστικές εισφορές

Και επίσημα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοιχτή στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΓΣΕΕ, ανοίγει εκ νέου το Ασφαλιστικό, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002, που είχε ψηφιστεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και στη νέα φάση της επίθεσης, η κυβέρνηση επιλέγει τη δοκιμασμένη και από το παρελθόν μέθοδο του «κοινωνικού διαλόγου», επιδιώκοντας έτσι να δώσει προς τα έξω, την ψευδή εικόνα της συνεργασίας και της ομονόησης των τάξεων στην προώθηση των μεγάλων «μεταρρυθμιστικών» αλλαγών.

Συντονιστικό ρόλο, στη νέα προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, αναλαμβάνει η ΟΚΕ, ενώ το όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει με την ιδεολογική κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, μέσω της έκδοσης «μελετών» (άγνωστου αριθμού, αλλά με γνωστή από τώρα την κατάληξη των συμπερασμάτων) που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση που θα ακολουθήσει την «ιδεολογική ζύμωση» και τον «κοινωνικό διάλογο», είναι αυτή της υλοποίησης των ανατροπών, την οποία η κυβέρνηση προσδιορίζει χρονικά, μετά τη λήξη της υπάρχουσας κυβερνητικής θητείας.

Τα σίγουρα δεκανίκια

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του βουλευτή Ε. Βενιζέλου, όσο και η ΓΣΕΕ με - παρεμφερείς με τον πρώτο - δηλώσεις του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου, άναψαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο αντιασφαλιστικό της έργο. Οι κοινές «ενστάσεις» και των δύο, περιορίστηκαν στον τρόπο μεθόδευσης του «διαλόγου», ενώ ως φύλλο «αντιπολιτευτικής» συκής χρησιμοποίησαν τα προβλήματα της μη εφαρμογής δήθεν του νόμου 3029, της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και του καθορισμού ατζέντας συγκεκριμένης θεματολογίας. Κατά τα άλλα τόσο ο Βενιζέλος, όσο και ο Πολυζωγόπουλος, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει αυτός ο «διάλογος», αποδεικνύοντας έτσι, ότι κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση - ηγεσία ΓΣΕΕ, στην πραγματικότητα είχαν έρθει σε πρότερη «εσωτερική» συνεννόηση.

Η «επίσημη πρώτη» της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, η οποία φιλοδοξεί να ανατρέψει θεμελιακές δομές του υφιστάμενου -κουτσουρεμένου από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του παρελθόντος - συνταξιοδοτικού συστήματος (όρια ηλικίας, ασφαλιστικές εισφορές, ύψος συντάξεων, πρόωρες συντάξεις), έγινε στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλου. Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, ανέφεραν, ότι αντικείμενο της σύσκεψης, ήταν η οργάνωση του «εθνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό». Στα πλαίσια αυτά, έκαναν γνωστό ότι απηύθυναν επιστολές προς τον Πρόεδρο και το Προεδρείο της ΟΚΕ, καθώς και στα Προεδρεία των κύριων «κοινωνικών εταίρων», ενώ τις επόμενες βδομάδες θα επιδιώξουν συναντήσεις με τα Προεδρεία και τις Διοικήσεις για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τα περαιτέρω στάδια του «διαλόγου».

«Μελέτες» προετοιμασίας και χειραγώγησης

Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει με την ιδεολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης, για το «αναπόφευκτο» των αλλαγών. Ετσι, στην επιστολή τους προς την ΟΚΕ, ζητούν «να αναθέσει μία σειρά μελετών για τα προβλήματα και τις προοπτικές του Ασφαλιστικού», μελέτες οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι προσχηματικές αυτές «μελέτες», σύμφωνα με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, «θα αποτελέσουν τη στέρεη βάση για τον εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, που θα ακολουθήσει...». Ο ίδιος επιχειρώντας να ωραιοποιήσει και να προσδώσει δημοκρατική επίφαση στο νέο αντιασφαλιστικό εγχείρημα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα διάλογο μακράς πνοής, νηφάλιο, χωρίς προκαταλήψεις, ώστε οι επόμενες κυβερνήσεις, όχι στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, να έχουν όλα τα προαπαιτούμενα και να μπορέσουν αν θελήσουν να πάρουν τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται η χώρα για το Ασφαλιστικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπως και η Νέα Δημοκρατία(2009-11-27 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η επίθεση και οι σχεδιασμοί(2006-11-21 00:00:00.0)
Ξεκινά η επιχείρηση «αντιασφαλιστική καταιγίδα»(2006-03-09 00:00:00.0)
Ενωμένος ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ η απάντηση των εργαζομένων(2005-04-27 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τη νέα επίθεση(2005-04-13 00:00:00.0)
Καμιά εμπιστοσύνη στους συμβιβασμένους(2004-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ