Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Συγχρονισμένα πυρά κατά των λαϊκών συμφερόντων

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνα με αναλυτικά στοιχεία για τις αποφάσεις, που έχουν πάρει οι διοικήσεις δήμων της Θεσσαλονίκης οι οποίες πρόσκεινται σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων

Ηδη, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο (φωτ. από αντίστοιχη κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2004)

Motion Team

Ηδη, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο (φωτ. από αντίστοιχη κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2004)
Η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, χρόνια τώρα, διερύνεται και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από κοινού οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έχουν υιοθετήσει και προωθούν τη λειτουργία των δήμων ως βασικού εργαλείου υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών επιλογών του καπιταλιστικού κράτους.

Ο «Ρ», μετά την παρουσίαση των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών από δημοτικές αρχές δήμων της Αττικής που πρόσκεινται σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, συνεχίζει σήμερα την έρευνα με δήμους της Θεσσαλονίκης. Και σε αυτούς, επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός συνεταιρισμός των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων. Οπως προκύπτει, αβίαστα, χτυπούν ανελέητα το εισόδημα του εργαζόμενου λαού μέσα από δυσβάσταχτη τοπική φορολογία και διεκδικούν και φορολογική εξουσία ώστε να εντείνουν παραπέρα την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού έχουν συναινέσει στην πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την Αυτοδιοίκηση.

Γενικεύουν την εφαρμογή της ανταποδοτικής λειτουργίας σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά τμήματα, κ.ά. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη συνύφανση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους επιχειρηματίες μέσα από την παράδοση λειτουργίας υπηρεσιών, όπως, καθαριότητα, έργα πρασίνου, κλπ., αλλά και μέσα από την κατασκευή και την παραχώρηση εκμετάλλευσης μεγάλων έργων.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μέσω των δήμων γενικεύουν τη μερική απασχόληση και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Βάζουν και πλάτη για τη διαχείριση του προβλήματος της ανεργίας μέσα από την εφαρμογή Τοπικών Πρωτοβουλιών για την απασχόληση.

Σήμερα, επικεντρώνουμε στο τμήμα της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης που πληρώνουν ποικιλότροπα οι εργαζόμενοι μέσα από τέλη, φόρους, ανταποδοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, κόστος και χρήση έργων, έλλειψη ελεύθερων χώρων. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να δυναμώσει το κίνημα αντίστασης.

Φορομπηχτική επιδρομή

Ηδη, από χτες, στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του δήμου, που κάθε χρόνο αυξάνει κατά 12% τα δημοτικά τέλη και που έφτασε το 70% του προϋπολογισμού του να καλύπτεται από έσοδα που εισπράττει από τους δημότες.

Στην πολιτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης μόνο φραστικά και για τα μάτια του κόσμου διαφοροποιούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού διαφωνούν στο ποσοστό των αυξήσεων και στη διαχείριση των χρημάτων και όχι στη λογική του χαρατσώματος, διότι όλοι μαζί διεκδικούν φορολογική εξουσία για την Αυτοδιοίκηση.

  • Στο Δήμο Ευόσμου, πρόσφατα αποφασίστηκε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 3% για το 2006, για τις κατοικίες, και αυτό το ποσοστό κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα γιατί μπαίνουμε σε χρονιά δημοτικών εκλογών. Κάτω από την πίεση των εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών του δήμου, που κινητοποιήθηκαν και αντέδρασαν μαχητικά και στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας στο πλευρό τους τους εκπροσώπους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης», η διοίκηση του δήμου (ΝΔ) αναγκάστηκε να εισηγηθεί τελικά μηδενική αύξηση των τελών για τα καταστήματα. Παρ' όλα αυτά, μέσα και από τη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το 50% του προϋπολογισμού του δήμου καλύπτεται από την τοπική φορολογία
  • Στο Δήμο Αμπελοκήπων, η διοίκηση (ΝΔ) μαζί με το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν αύξηση των τελών για τα καταστήματα κατά 4%. Ο ΣΥΝ ...διαφοροποιήθηκε προτείνοντας αύξηση 3%... Επιπλέον, από κοινού, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν συμφωνήσει και προωθούν την κατασκευή του πρώτου υπόγειου πάρκινγκ (400 θέσεων) με τη διαδικασία εκχώρησης της κατασκευής και της εκμετάλλευσης για 30 χρόνια σε μεγαλοκατασκευαστική εταιρία. Ακόμα, έχουν συμφωνήσει και έχουν αναθέσει σε εργολάβους μια σειρά υπηρεσιών του δήμου, ακόμη και το κλάδεμα των δέντρων
  • Στο Δήμο Καλαμαριάς, η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 7%. Με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης για 27 χρόνια έχει αναθέσει σε κατασκευαστική εταιρία την εκτέλεση των υπόγειων πάρκινγκ. Εχει δώσει την καθαριότητα των παιδικών σταθμών σε εργολάβους. Ενδεικτικό της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί είναι η διαμόρφωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε 500 ευρώ ετησίως
  • Ακόμη πιο μεγάλο χαράτσι έχει επιβάλει στους παιδικούς σταθμούς η διοίκηση του Δήμου Πολίχνης (ΝΔ), αφού έχει σταθεροποιήσει τα τροφεία (ανάλογα τον σταθμό) από 60 έως 80 ευρώ το μήνα
  • Στη Σταυρούπολη η διοίκηση (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) είχε επιβάλει αύξηση των δημοτικών τελών κατά 22% για το 2004. Στη συνέχεια για το 2005 προχώρησε σε νέα αύξηση κατά 5% και τώρα - λόγω και των επερχόμενων εκλογών - αποφάσισε μηδενική αύξηση. Ταυτόχρονα, μεθοδεύει αποχαρακτηρισμούς ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Παράδειγμα η περίπτωση στην περιοχή Αμπελώνων, όπου αποχαρακτηρίστηκαν 3 στρέμματα που προβλεπόταν να αξιοποιηθούν για αθλητικές εγκαταστάσεις, και μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ που είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Αυτό συμβαίνει την ώρα που εφαρμόζεται ο κοινωνικός συντελεστής, σύμφωνα με τον οποίο ιδιοκτήτης γης συγκεκριμένης περιοχής έχει το δικαίωμα να χτίζει με διπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα και ο δήμος από τον αυξημένο συντελεστή να παίρνει ανάλογο ποσοστό είτε σε οικόπεδο, είτε σε δομημένη επιφάνεια, είτε σε χρήματα. Η εφαρμογή του μέτρου σε μια περιοχή όπως η Σταυρούπολη, αλλά και ο Εύοσμος, που στερούνται ελεύθερων χώρων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση
  • Και στο Δήμο Θέρμης, μια περιοχή διαρκώς αναπτυσσόμενη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τα χαράτσια πάνε κι έρχονται. Τη διοίκηση του δήμου έχουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και πολλές φορές εξασφαλίζουν και τη στήριξη συμβούλων της ΝΔ. Οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ύδρευσης κυμαίνονται από 5% έως 15% ανάλογα το Δημοτικό Διαμέρισμα. Επιπλέον, 50% επί των τελών ύδρευσης πληρώνουν για την αποχέτευση. Τώρα που η περιοχή θα συνδεθεί με το δίκτυο της Εταιρίας Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να αυξηθούν τα τέλη έως και 50%. Οι δημότες πληρώνουν ακριβά και για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου με τέλη σύνδεσης και διακλάδωσης που ξεπερνούν το 40% του κόστους των έργων. Στους παιδικούς σταθμούς τα τροφεία είναι τσουχτερά. Ξεκινούν από 60 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι τα 120 ευρώ το μήνα. Στο Δημοτικό Ωδείο τα δίδακτρα αγγίζουν τα 200 ευρώ το μήνα. Γενικά στις πολιτιστικές δραστηριότητες τα δίδακτρα σε ορισμένα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μέχρι και 150%.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ