Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μεταρρυθμίσεις» και αποπροσανατολισμός

Επιταχύνοντας τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να ελαχιστοποιήσει το «πολιτικό κόστος»

Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2006 και του «δεύτερου κύματος των μεταρρυθμίσεων», είναι το κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα» της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια και να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης πασχίζει, μάταια, να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα της ως της πλέον «ανάλγητης» και «αντιλαϊκής».

Τα χθεσινά ραντεβού του Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά είναι ενδεικτικά της πυρετώδους προετοιμασίας για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων. Το βασικό είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε εξερχόμενος ο Β. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς». Βέβαια, ο γραμματέας της ΚΕ υποστήριξε ότι «οι πολίτες θα καταλάβουν και θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση» για το έργο που κάνει, συμπεριλαμβάνοντας προφανώς στον όρο «πολίτες» τα μεγάλα αφεντικά.

Ο γενικότερος σχεδιασμός για την επιβολή των «μεταρρυθμίσεων» ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον Γ. Σουφλιά, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, όπου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση περνάει από «ζόρικη» φάση. Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι νέες φοροεπιδρομές, η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς τις Βρυξέλλες για να ρίξει το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα:

- Επιμένει, κόντρα στα «ξεροκέφαλα γεγονότα», να πουλάει το παραμύθι της «ήπιας προσαρμογής»... Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αρνήθηκε με κάθε σοβαρότητα ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν αποκλειστικά τη μείωση των ελλειμμάτων, αν και δεν ευθύνονται καθόλου για τη δημιουργία τους. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να πείσει ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στο κράτος και τις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές κοινωνικών δαπανών, διάλυση υπηρεσιών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, κ.ο.κ.) δε στρέφονται κατά των εργαζομένων!

- Αναζητεί εναγωνίως επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, που να διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Καθώς έχει θάψει πλέον το «βασικό μέτοχο» και δεν μπορεί να γίνει πιστευτός ο μύθος της πολέμου κατά της διαπλοκής, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει σε πρώτο πλάνο την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας μάλιστα να αντλήσει και πολιτικά οφέλη. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής πρόσκλησης στο Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα με τη συνοδεία μάλιστα του καθηγητή Ν. Ανδρουλάκη και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκη, προκειμένου να φανεί η «έμφαση» που αποδίδει η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθεια «ηρωοποίησης» υπουργών (Παπαληγούρας, Ρουσόπουλος), οι οποίοι αίφνης άρχισαν να διαδίδουν ότι δέχονται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, αλλά δε δίνουν σημασία και προχωρούν ακάθεκτοι στην κάθαρση...«Μου είναι αδιάφορο. Θα προχωρήσουμε με επιτυχία», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αν. Παπαληγούρας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Απογευματινής», σύμφωνα με το οποίο τις τελευταίες μέρες διατυπώνονται σοβαρές απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. «Σε τέτοιες θέσεις, η παραλαβή επιστολών με απειλητικά μηνύματα είναι ένα φαινόμενο μάλλον συνηθισμένο», σιγοντάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

- Δε διστάζει να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά ακόμα και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης. Ετσι έφτασε στο σημείο να συζητά σοβαρά και να απαντά στην απίθανη ιστορία με το παραπολιτικό φαξ που «έφυγε» από τα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή και αφορούσε την προσωπική ζωή υφυπουργού. «Ακόμη κι αν μας απασχολεί, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν έφυγε από το γραφείο του κ. Σταύρου», ήταν η εύγλωττη απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου.

Φυσικά, την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα αυτά δε συνιστούν την παραμικρή απειλή και είναι απόλυτα ελεγχόμενα. «Αυτά είναι διαχειρίσιμα ζητήματα, τα οποία δε νομίζω ότι ενδιαφέρουν και πάρα πολύ τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διέξοδος» με νέα αντιλαϊκή επίθεση(2008-09-24 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτωπα και κινήσεις «εκτόνωσης»(2008-09-18 00:00:00.0)
Επικαλείται ...το «τεκμήριο της αθωότητας»!(2008-07-02 00:00:00.0)
Προστατεύει την πρεσβεία η κυβέρνηση(2006-03-02 00:00:00.0)
«Απογοήτευση» από δικομματισμό(2005-02-25 00:00:00.0)
Ελεγχόμενες και αποπροσανατολιστικές κόντρες εξουσίας(2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ