Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Από το κακό, ολοταχώς προς το... χειρότερο

Οι «25» παρέπεμψαν για τη Σύνοδο του Δεκέμβρη τη λήψη των νέων αντεργατικών αποφάσεων

To γεγονός ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, δε σημαίνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των «25» στερούνται ενδιαφέροντος. Αντίθετα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προεδρεύοντος, πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι ηγέτες των κρατών - μελών διαμόρφωσαν στη Σύνοδο αυτή τις προϋποθέσεις για μια γενικευμένη επίθεση κατά του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων, την οποία θα ανακοινώσουν από τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκέμβρη. Η επίθεση αυτή θα έχει ως προμετωπίδα την «αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης», που ήταν και ο τίτλος της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο του Λονδίνου.

Η λογική των προτάσεων της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση μείωσης του «κόστους εργασίας», αφού αυτό ενοχοποιείται για τη χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας της ΕΕ. Ετσι περιλαμβάνουν πέραν της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και μέτρα όπως ο περιορισμός, ως την κατάργηση, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αναμόρφωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με περιορισμό του κόστους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξιμων αποδοχών και ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης. Η έκθεση Μπαρόζο, επίσης, συνιστά στα κράτη - μέλη την ταχύτερη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με σειρά μέτρων ενίσχυσης των πολυεθνικών για την έρευνα και την ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας και της Εκπαίδευσης.

Την εικόνα του «στρατοπέδου συγκέντρωσης» που διαμορφώνουν οι προτάσεις για το εργασιακό καθεστώς και την ασφάλιση των εργαζομένων έρχονται να συμπληρώσουν οι προτάσεις της βρετανικής Προεδρίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», όπως η γενίκευση των παρακολουθήσεων, της καταγραφής των τηλεφωνικών κλήσεων και των διαδικτυακών δραστηριοτήτων, της κατάργησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Οπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, μετά το τέλος της Συνόδου, τόσο ο ίδιος, όσοι και κάποιοι ακόμα ηγέτες κρατών - μελών έθεσαν στη διάρκεια της Συνόδου το θέμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για το διάστημα 2007 - 2013. Ομως το θέμα δεν ήταν εγγεγραμμένο στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αφού η βρετανική Προεδρία εκτιμούσε ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι προϋποθέσεις (εξαιτίας των έντονων ενδοκοινοτικών αντιθέσεων) για μια κοινά αποδεκτή λύση, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού, εφόσον η Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη - μέλη αρνούνται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Ετσι, το θέμα παραπέμφθηκε επίσης στην επόμενη Σύνοδο του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ