Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει ο Ερντογάν

Δε θα επιτραπεί η προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, εφόσον δεν αρθεί το εμπάργκο εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωση Ερντογάν, που ερμηνεύτηκε ως άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογής της Τελωνειακής Σύνδεσης, έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λίγες μέρες μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τόνισε: «Ευρωπαϊκή προοπτική και "casus belli" είναι έννοιες αταίριαστες. Κοινοτικό κεκτημένο και κατοχικός στρατός είναι πραγματικότητες ασύμβατες».

Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση Ερντογάν έγινε τη στιγμή που ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γινόταν δεκτός από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η αποκατάσταση των απευθείας εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και η άρση του εμπάργκο για τα τουρκοκυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προβληματίζεται για το αν θα πραγματοποιήσει, ή όχι, την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ