Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το πραγματικό νόημα του «ΟΧΙ» του λαού

Εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη

Μια αλλιώτικη εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την Τρίτη το βράδυ, αναδεικνύοντας την ιστορική αλήθεια για το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, το οποίο εκφράστηκε μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, της νεολαίας της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης του ελληνικού λαού, κόντρα στους φασίστες κατακτητές, διεκδικώντας ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και λαοκρατία.

Στις πραγματικές αιτίες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Κ. Βλαντώνη, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, επισημαίνοντας τους στόχους των καπιταλιστών την εποχή εκείνη για μοίρασμα του κόσμου και τη δημιουργία νέων αγορών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των οικονομικών κολοσσών. Υπογράμμισε, ακόμα, τον καθοριστικό ρόλο του σοβιετικού λαού στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη σημαντική συμβολή του ΕΑΜ και της νεολαίας της ΕΠΟΝ στην πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές.

Σημείωσε τις αντιθέσεις, οι οποίες εκφράζονται και σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ και ΕΕ και τις προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας από την άρχουσα τάξη, λόγω του φόβου που τη διακατέχει για την οργανωμένη πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. «Συνεχίζουμε τους αγώνες κόντρα στον ιμπεριαλισμό, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του και να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό», επισήμανε η ομιλήτρια.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Α. Γκέλια, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που περιέγραψε στιγμές από τη συμβολή της νεολαίας ΕΠΟΝ στην αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού και τόνισε ότι παρ' όλα όσα λέγονται για τη νεολαία και τις προσπάθειες να τη χειραγωγήσουν, αυτή θα είναι, που μαζί με τους εργαζόμενους θα θάψει τους εκμεταλλευτές της.

Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και στίχων μεγάλων δημιουργών για τη συμβολή της ΕΠΟΝ και των Αετόπουλων στην αντιφασιστική πάλη, που διαδεχόταν η μια την άλλη σε μορφή διαλόγου, ενώ στο χώρο είχε στηθεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού της εποχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ