Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Θέλουν Αυτοδιοίκηση «βρόχο» για τους εργαζομένους

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα με την παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων για τις αποφάσεις που έχουν πάρει οι διοικήσεις δήμων, οι οποίες στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε, η συνεχής αύξηση των ανταποδοτικών τελών, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η επέκταση της λογικής «πληρώνεις για να έχεις» δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, που πάρθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η συναίνεση των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, στην Αυτοδιοίκηση, δεν εκφράζεται μόνο με τη συνεργασία που έχουν οι εκπρόσωποί τους στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, όπου ζητήθηκε η δυνατότητα επιβολής νέων φόρων από τους δήμους. Αντιθέτως, πραγματοποιείται κάθε μέρα στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων, οι διοικήσεις των οποίων πρόσκεινται στα τρία αυτά κόμματα.

Η μόνη δύναμη που αντιτάχτηκε σε αυτή την πολιτική, είναι οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ. Και όπως αναφέρεται στο κείμενο της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ «για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006», «το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί του προτίμησαν το δρόμο του αγώνα, στο πλευρό της πλειοψηφίας των εργαζομένων που υποφέρουν. Κάθε ΟΧΙ, συνοδευόταν με το ΝΑΙ σε μέτρα φιλολαϊκά, με κριτήριο τι έργα και μέτρα χρειάζεται ο εργάτης, ο μικροεπαγγελματίας, ο φτωχός αγρότης, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα».

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνα, σχετικά με μέχρι σήμερα αποφάσεις των διοικήσεων των δήμων του λεκανοπεδίου που στηρίχτηκαν από τις δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Εκείνο που αναδεικνύεται - για μια ακόμη φορά - είναι πως οι εκλεκτοί των δυνάμεων αυτών, εφαρμόζουν πιστά την ίδια αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική, που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των εργαζομένων.

Φορτώνουν φόρους

Οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, σε συνδυασμό με τους υπέρογκους φόρους που επιβάλλουν για κάθε υπηρεσία στους δήμους οι διοικήσεις που ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, είναι τα κύρια στοιχεία που αναδεικνύονται από την έρευνα του «Ρ», για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τα τρία κόμματα έχουν κοινή πολιτική, όσον αφορά το χαράτσωμα των εργαζομένων, το οποίο πραγματοποιείται με ποικίλους τρόπους:

Με τον υπέρογκο δανεισμό χρημάτων που καλούνται να ξεπληρώσουν οι δημότες μέσω της αυξημένης φορολογίας. Με την ανάθεση έργων σε ιδιώτες που στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονται. Με την κοστολόγηση κάθε υπηρεσίας που προσφέρεται στους δημότες. Με τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, κλπ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

  • Στη Ν. Σμύρνη, η διοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, με δήμαρχο τον Γ. Κουτελάκη, έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 45% από το 1998. Μόνο για το 2005 αυξήθηκαν κατά 12%. Επιπλέον, ανάμεσα στους μόλις πέντε παιδικούς σταθμούς - όπου είναι εγγεγραμμένα ...400 παιδιά - υπάρχουν και ορισμένοι που λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια.
  • Στο Βύρωνα, η διοίκηση του Ν. Χαρδαλιά, που στηρίζεται από τη ΝΔ, χαρατσώνει τους εργαζόμενους με διάφορους τρόπους. Τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς μεταξύ 17 και 53 ευρώ. Οικονομική συμμετοχή δημοτών στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου μεταξύ 8 και 20 ευρώ. Αντίστοιχη οικονομική συμμετοχή των δημοτών και στον Αθλητικό Οργανισμό 6 με 30 ευρώ την ώρα για έναν αγώνα.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια χαράτσωσε το δήμο με 10 εκατ. ευρώ δάνεια. Επιπλέον, η διοίκηση ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, κατασκευάζοντας έργα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, μια και υπάρχει κατ' αρχήν απόφαση της δημοτικής αρχής για δημιουργία δύο γκαράζ σε οικόπεδα του δήμου από ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί.

  • Στο Χολαργό, η διοίκηση της ΝΔ, μέσα στην τριετία 2002 - 2005, αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 27%. Παράλληλα, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς φτάνουν τα 75 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, όταν τη χρονιά 2003 - 2004 ήταν 40 ευρώ (ποσό επίσης δυσβάσταχτο). Ο δημοτικός φόρος έχει αυξηθεί κατά 21%.
  • Στο Χαλάνδρι (η διοίκηση του Γρ. Ζαφειρόπουλου στηρίζεται από τη ΝΔ), το 66,41% των εσόδων για το 2004 (μέχρι το τέλος Οκτώβρη) προερχόταν από φόρους, τέλη και δάνεια. Επιπλέον, το συνολικό ύψος των δανείων που σύναψαν οι διοικήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ του δήμου θα ξεπληρώνεται από τους δημότες μέχρι το 2019 (!), αφού φτάνει τα...18,391 εκατ. ευρώ. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς φτάνουν τα 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ασχέτως εισοδήματος.
  • Στην Αγ. Βαρβάρα, η διοίκηση του Λ. Μίχου (ΠΑΣΟΚ), τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξήθηκαν κατά 9,2% τα δύο τελευταία χρόνια. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται μεταξύ 16,85 και 75 ευρώ το μήνα. Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου που εντάχτηκαν στη Δημοτική Επιχείρηση έχουν τροφεία ύψους...159 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.
  • Στη Ν. Ιωνία, η διοίκηση του Γ. Χαραλαμπόπουλου (ΠΑΣΟΚ), η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο για το 2005 ήταν 16,3%. Επιπλέον, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κυμαίνονται μεταξύ 25 και 95 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από φέτος το Σεπτέμβρη, κάθε νέα εγγραφή - ανεξαρτήτως εισοδήματος - θα αντιστοιχεί στα 95 ευρώ!
  • Στην Ηλιούπολη, η διοίκηση του Θ. Γεωργάκου (ΠΑΣΟΚ) αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 3,5% κάθε χρόνο. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς ξεκινάνε από 350 ευρώ ετησίως και φτάνουν μέχρι τα 1.920 ευρώ. Επιπλέον, ο δημότης πρέπει να πληρώσει 45 ευρώ το μήνα ή 4 ευρώ ως εισιτήριο για να αθληθεί στο δημοτικό κολυμβητήριο.
  • Στο Αιγάλεω, η διοίκηση του Δ. Καλογερόπουλου (πρόσκειται στη ΝΔ), μέσα σε δύο χρόνια αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 12%. Τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων κατά 15%. Τα τέλη ηλεκτροφωτισμού κατά 47%. Σύναψε δάνεια ύψους 3 δισ. δραχμών. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς ανέρχονται σε 60 ευρώ μηνιαίως. Στην ουσία, η σημερινή διοίκηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης - που είχε στηριχτεί από το ΣΥΝ - και η οποία είχε αυξήσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της τα ανταποδοτικά τέλη κατά 80%...
  • Στο δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος Γ. Καζάκος (στηρίχτηκε από τη ΝΔ), μέσα σε μια πενταετία (2000 - 2005) αύξησε τα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού κατά 50%. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται από 20 - 85 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα (το 2003, το 64,2% των γονέων ανήκαν στην κλίμακα των 85 ευρώ!).

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις φόρων 76% από τη δημοτική αρχή του ΣΥΝ(2007-12-05 00:00:00.0)
Να τι εννοούν «εναλλακτική πολιτική»(2006-08-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-15 00:00:00.0)
Προνόμια στους ιδιώτες, τέλη στο λαό...(2005-12-04 00:00:00.0)
Για κάθε «υπηρεσία» κι ένα χαράτσι!(2005-10-23 00:00:00.0)
Αύξηση 105% την τελευταία 10ετία!(2005-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ