Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οι νόμοι της αγοράς στο «τιμόνι» της ΕΡΤ

Οι Ελληνες πολίτες χρυσοπληρώνουν την ΕΡΤ και με νέα «γενναία» αύξηση, ως γνωστό, του ανταποδοτικού τέλους, για να λειτουργεί με τους... νόμους της αγοράς και για να δίνει υπέρογκα ποσά στους διευθυντές και τα στελέχη της. Αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή την προχτεσινή καταγγελία του Φ. Πελτσάνικου για προκλητικές αυξήσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και σε μέλη επιτροπών.

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε την πολιτική της κυβέρνησης στην ΕΡΤ, η οποία μπήκε στο στίβο του «σκληρού» ανταγωνισμού. Θα πρέπει, όπως είπε ο Θ.Ρουσόπουλος, αν πραγματικά θέλουμε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να πιάσουν τόπο, να γίνονται σωστές επενδύσεις» και η ΕΡΤ να γίνει πιο «ανταγωνιστική». Αλλωστε, όπως υπενθύμισε και ο αρμόδιος υπουργός, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε υπογραμμίσει πως οι «ικανοί» θα πρέπει να «αμείβονται με τη λογική της αγοράς».

Πολλά από όσα είπε χτες ο υπουργός Επικρατείας διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα και τα όσα συμβαίνουν στην κρατική ραδιοτηλεόραση και επί ημερών της ΝΔ. Για παράδειγμα, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του ΕΣΡ που κάνουν εμφανή τα σημάδια μιας ΕΡΤ πρώτα κυβερνητικής και στη συνέχεια δικομματικής, με εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων. Οταν ο αρμόδιος υπουργός μιλά για «ανταγωνιστική» ΕΡΤ, αναφέρεται στη «ζωή» της ΕΡΤ που την κάνει «παιχνιδάκι» η Αννα Δρούζα ή στη «Γιουροβίζιον» που «σερβίρεται» από την κρατική τηλεόραση σε καθημερινή σχεδόν βάση; Στην προσπάθεια να γίνει τελικά η κρατική τηλεόραση ο άλλος «εαυτός» των ιδιωτικών σταθμών; Αυτός είναι ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης κι όταν μάλιστα κυβέρνηση και πρόεδρος της ΕΡΤ κόπτονται για τα χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες; Η ΕΡΤ κινείται πλέον με τους νόμους της αγοράς.

Εμμεσα αλλά σαφώς ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για τις προσλήψεις, λέγοντας ότι θα οριστούν κανόνες για το πόσοι εργαζόμενοι θα εργάζονται στην ΕΡΤ και πως «δεν μπορεί ακρίτως ο οποιοσδήποτε βρίσκεται στη θέση του υπεύθυνου υπουργού για την ΕΡΤ να διορίζει όποιον εκείνος θέλει». Τους ισχυρισμούς του Θ. Ρουσόπουλου τους διαψεύδει η ίδια η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ - όπως πριν έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση. Η «εισβολή» ημετέρων στην κρατική ραδιοτηλεόραση ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή με δεκάδες προσλήψεις, τον αριθμό των οποίων δε.. γνώριζε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, όταν στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε από το «Ρ».

Μέσα σε αυτό το άνισο τοπίο για πολυφωνική ενημέρωση, για «επιχείρηση» ομοιομορφίας της ΕΡΤ με τα ιδιωτικά κανάλια και για το κύμα προσλήψεων επί ημερών της ΝΔ ο Θ. Ρουσόπουλος χτες εξέφρασε την ελπίδα του... Στο τέλος της θητείας του στη θέση αυτή, να μπορέσει να έχει βοηθήσει την ΕΡΤ για την «ποιότητα στην ενημέρωση» και στην «ψυχαγωγία», αλλά και την «πλήρη ανεξαρτησία της από την όποια πολιτική ηγεσία»!


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ