Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέοι μετασεισμοί, νέοι απολογισμοί...

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Νέοι ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν χτες το πρωί στο Πακιστάν, προκαλώντας ξανά πανικό στους κατοίκους της σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένης βόρειας περιοχής της χώρας. Οι ισχυροί μετασεισμοί - άνω των 5 Ρίχτερ - στην περιοχή, φθάνουν τους 400, σύμφωνα με σεισμολόγους. Ο αριθμός των νεκρών στο Πακιστάν πλησίαζε επίσημα τις 48.000 - ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι έφθασε τις 79.000 - οι τραυματίες άγγιζαν τις 70.000 και οι κίνδυνοι για τους 3,3 εκατ. άστεγους από το σεισμό πλήθαιναν: πέραν του χειμώνα και των ασθενειών, η ανυπαρξία οδικού δικτύου σημαίνει ότι ο σεισμόπληκτος πληθυσμός, που ζει σε σκηνές, κινδυνεύει να πεθάνει από λιμό. Πάνω από 120.000 παιδιά περιμένουν - ακόμη! - βοήθεια στις ορεινές περιοχές του Κασμίρ και της Επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου, σύμφωνα με την ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, με 10.000 από αυτά να κινδυνεύουν να πεθάνουν άμεσα από πείνα, υποθερμία ή κάποια ασθένεια.

«Υπάρχουν πολύ λίγα ελικόπτερα για να μεταφέρουν απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση των παιδιών σε περισσότερα από χίλια απομονωμένα χωριά», ανέφερε η Unicef, καλώντας να αυξηθεί ο αριθμός των ελικοπτέρων που εκτελούν ρίψεις εφοδίων στις πληγείσες από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ περιοχές. Το γεγονός ότι μια τόσο ριζικά στρατιωτικοποιημένη διάρθρωση εξουσίας όσο αυτή του Πακιστάν, απέτυχε να παράσχει επαρκή βοήθεια στους σεισμοπαθείς, κάτι λέει. Μόλις χτες, αποκαταστάθηκαν εν μέρει οι τηλεπικοινωνίες στο Αζάντ Κασμίρ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Γκάρντιαν», οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο «απαγωγών» παιδιών για υιοθεσία.

Η κυβέρνηση της γειτονικής Ινδίας, όπου οι νεκροί φθάνουν τους 1.400, εξακολουθούσε να συζητά με το Ισλαμαμπάντ, την παροχή βοήθειας. Αναλυτές επισήμαιναν ότι η ευκαιρία μιας «βαθύτερης» προσέγγισης πήγε χαμένη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ