Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι πλημμύρες

Οι τελευταίες πλημμύρες στην Αττική αλλά και σ' άλλες περιοχές βεβαιώνουν μια εφιαλτική κατάσταση που χρόνια και χρόνια ζει η χώρα με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες. Είναι αλήθεια πως καμιά από τις κυβερνήσεις, που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησαν στην εκτέλεση ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων, που είναι απαραίτητα για τη ζωή αλλά και πολλαπλά αναγκαία για την παραγωγή. Εχουμε βέβαια, όταν έχουμε τέτοια γεγονότα, εκρήξεις θεατρικού ενδιαφέροντος, λόγια άφθονα και υποσχέσεις κι όλα αυτά αποξεχνιούνται μόλις περάσουν μερικές βδομάδες.

Ολα ξεχνιούνται κι οι πνιγμένοι αλλά και η λίστα των καταστροφών μπαίνουν στα αρχεία των καταστροφών. Από τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα η πρωτεύουσα διαδοχικές οι καταστροφές και οι πνιγμοί. Το μικρό εκείνο χωριό κάτω από την Ακρόπολη, το Κάστρο με τους 35 μαχαλάδες και τις 9.000 ψυχές θα δοκίμαζε, ειδικά από τις πλημμύρες, του «λιναριού τα πάθη» ολόκληρο αιώνα. Κι οι πνιγμένοι στα ορμητικά ποτάμια της εκατοντάδες.

Στις λαϊκές γειτονιές βασίλευε η λάσπη, ο θάνατος και η απελπισία. Η πολιτεία πνίχτρα χτυπούσε κάθε τόσο, με τα χαντάκια, με τα ρέματα, που τα έθαβαν κι εκείνα ξυπνούσαν κι εξακολουθούν να ξυπνούν αγριεμένα και να σαρώνουν όλα όσα αυθαίρετα κάθισαν επάνω τους. Κι είναι από τότε, που άρχιζαν να «φορτίζουν» οι «τορπίλες κι από τότες έχουμε εγγραφές για μεγάλες, για βιβλικές καταστροφές αλλά και πνιγμούς. Είναι κυρίως οι λαϊκές γειτονιές που συνέχεια χτυπιούνται από τις πλημμύρες: είναι το Μπουρνάζι, το Μοσχάτο, ο Ρέντης, το Περιστέρι που ανυπεράσπιστες δέχονται συνεχώς της πλημμύρας την έφοδο.

Κάθε τόσο, όταν οι καταστροφές θεριεύουν, η κυβέρνηση, όποια βρίσκεται στην εξουσία, αναζητεί τα σχέδια για τα έργα που έχουν στα χρονοντούλαπα, τα βγάζουν στα προεκλογικά μπαλκόνια κι όλα τελειώνουν και ξεχνιούνται μέχρι να χτυπήσει μια νέα καταστροφή.

Γνωστοί πασίγνωστοι οι ένοχοι, όλοι εκείνοι, που πάνω τους πέφτουν οι μεγάλες ευθύνες για τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος της Αττικής αλλά κι άλλων περιοχών, που τον τελευταίο καιρό δοκιμάζονται από τις πλημμύρες.

Πολλές φορές έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου κι έχει δραματικά προειδοποίησε για τις μεγάλες απειλές που αντιμετωπίζουμε τόσο από τις πλημμύρες, όσο και τα σκουπίδια. Αλλά και μια σειρά άλλες κακοποιήσεις που τα αδηφάγα συμφέροντα συνεχίζουν σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Εφοδος αφανιστική με της κυβέρνησης τις πλάτες. Τα ζητάνε όλα δικά τους. Φιλέτα γης, φιλέτα παραθαλάσσια, για τα ξενοδοχεία, τις βίλες και τις μαρίνες τους. Πανάκριβο της θάλασσας το πλησίασμα. Οι ακρογιαλιές του Σαρωνικού, που αποτελούσαν ανάσα ζωής και δροσιάς έγιναν απλησίαστες για τους πολίτες.

Ο λογαριασμός με τις πλημμύρες, τα ρέματα (και τα σκουπίδια) μένει πάντα δραματικά ανοιχτός. Στη μαύρη βίβλο με τις πλημμύρες και τις καταστροφές συνεχίζονται οι «εγγραφές». Φυσικά είναι πια η ώρα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και άλλα κουκουλώματα, για ουσιαστική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δυο καίρια προβλήματα της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής, πραγματικά «τορπίλες» όπως τόνισε σε συνέντευξή της η σ/σα Αλέκα Παπαρήγα. Μέτρα ουσίας κι όχι ψευτομπαλώματα. Σωστά και έγκαιρα. Αλλιώτικα, ύστερα από κάθε νεροποντή θα ξημερώνει μια πολιτεία που θα κολυμπάει στη λάσπη, στο θάνατο και στην απελπισία.


Νίκος ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ