Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Ζητείται μόνιμη λύση για το νερό από ΕΥΑΘ

Η λύση στο πρόβλημα της επάρκειας και ποιότητας του νερού, που ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό το δημοτικό διαμέρισμα Εξοχής του Δήμου Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιοχή του δήμου γενικά, δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τη δημοτική αρχή. Είναι σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, που συνδέεται με τις γενικότερες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Για δε το συγκεκριμένο πρόβλημα της Εξοχής δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση αν δε συνδεθεί το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής με την ΕΥΑΘ.

Αυτά δήλωσε ο δήμαρχος Χορτιάτη, Β. Χριστοδούλου, σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, που τον επισκέφθηκε στο δημαρχείο και είχε διεξοδική συζήτηση μαζί του για το θέμα της υδροδότησης της περιοχής, η οποία παρουσιάζεται με ιδιαίτερη οξύτητα τον τελευταίο καιρό.

Ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει η σύνδεση του Αλιάκμονα με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και να προβλεφτεί η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη περιοχών του νομού. Τόνισε επίσης ότι η καταλληλότητα του νερού πρέπει σε τακτικά διαστήματα να ελέγχεται από δημόσιους φορείς και ότι η ΚΟΘ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την ΕΥΑΘ και άλλους φορείς προκειμένου να υπάρξει μια συνολικότερη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος.

Από την ενημέρωση του δημάρχου προκύπτει ότι τα προβλήματα της ποσότητας και ποιότητας του νερού σε μερικές περιοχές του δήμου, ιδιαίτερα στην Εξοχή, οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του δικτύου και στην αύξηση των αναγκών, λόγω της απότομης πληθυσμιακής αύξησης, βάσει μιας άναρχης δόμησης. Το υπάρχον δίκτυο κατασκευάστηκε πριν 40-50 χρόνια για τις ανάγκες μιας μικρής σχετικά σε έκταση και πληθυσμό περιοχής. Στη δεκαετία όμως του 1990 μόνο υπήρξε αύξηση του πληθυσμού κατά 60%, ποσοστό αύξησης που παρουσιάστηκε και στην προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα δε με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο προβλέπεται αύξηση του πληθυσμού της Εξοχής στα επόμενα 3-4 χρόνια κατά 3.000 κατοίκους και στο δημοτικό διαμέρισμα Φιλύρου κατά 10.000 κατοίκους, λόγω της ένταξης στο σχέδιο πόλης μεγάλης έκτασης της περιοχής. Κατά συνέπεια το πρόβλημα θα είναι οξύτερο σε λίγα χρόνια. Το βασικό πρόβλημα, όπως το εντοπίζει ο δήμαρχος, είναι ότι ο υπόγειος υδροφορέας της περιοχής, απ' τον οποίο υδροδοτείται ο δήμος, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Πριν από τρία χρόνια ο δήμος απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για σύνδεση του δικτύου του δήμου με αυτό της ΕΥΑΘ. Η απάντηση όμως του Οργανισμού ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση του έργου του Αλιάκμονα, που τότε υπολογιζόταν να γίνει το 2009. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ζωτικού αυτού έργου για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υδροδότηση των κατοίκων και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους σε ορισμένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ