Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μία αυτοκτονία, πολλά ερωτήματα

Αυτοκτόνησε ο υπουργός Εσωτερικών, που ανακρίθηκε από τους ερευνητές του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με μια σφαίρα στο στόμα αυτοκτόνησε μέσα στο γραφείο του, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Γκάζι Κανάαν, όπως ανακοίνωσε χτες νωρίς το απόγευμα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η εξέλιξη αυτή, αναμφίβολα, αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, πέρυσι το Φλεβάρη, καθώς ο Κανάαν ήταν ένας από τους ανώτατους Σύρους αξιωματούχους που ανακρίθηκαν, σχετικώς, στα τέλη Σεπτέμβρη από αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που μετέβη στη Δαμασκό.

Ο Γκ. Κανάαν υπήρξε επικεφαλής των συριακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Λίβανο από το 1982 μέχρι το 2003. Επέστρεψε στη Συρία, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και από τον Οκτώβρη του 2004 ήταν υπουργός Εσωτερικών. Λίγες ώρες πριν την αυτοκτονία του, είχε μιλήσει στο λιβανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή του Λιβάνου», προαναγγέλλοντας την πράξη του, καθώς τόνισε ότι «πρόκειται για τις τελευταίες δηλώσεις του». Ο Κανάαν, στις δηλώσεις αυτές, διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσαν ορισμένα λιβανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες επέδειξε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ επιταγές που είχε λάβει ως δωροδοκία από τον Χαρίρι, πριν από τις εκλογές του 2000. «Υπηρετήσαμε τα συμφέροντα του Λιβάνου με εντιμότητα και αξιοπρέπεια», υποστήριξε.

Η αυτοκτονία του Κανάαν οδήγησε πολλούς αναλυτές σε μια πρώτη εκτίμηση ότι πιθανώς το πόρισμα των ερευνητών του ΟΗΕ, που αναμένεται στα τέλη του μήνα, να είναι δυσάρεστο για τη συριακή ηγεσία, οπότε δεν αποκλείεται ο Κανάαν να «αξιοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος». Για να στοιχειοθετήσουν αυτήν την εκδοχή, μάλιστα, χρησιμοποίησαν και μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της αυτοκτονίας του Κανάαν, ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υπογραμμίζει ότι ουδέποτε η Δαμασκός έδωσε εντολή για δολοφονία του Χαρίρι και δεσμεύτηκε ότι «αν από την έρευνα του ΟΗΕ αποδειχτεί η οποιαδήποτε ατομική ανάμειξη Σύρου πολίτη στο έγκλημα αυτό, τότε ο πολίτης αυτός θα θεωρηθεί προδότης της πατρίδας του και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά».

Την ευκαιρία, πάντως, δεν έχασε ούτε ο Πρόεδρος Μπους, που, για μια ακόμη φορά, έσπευσε να καλέσει τη συριακή ηγεσία «να συμμορφωθεί», συνεργαζόμενη με τον ΟΗΕ για το Λίβανο και σεβόμενη «τη δημοκρατία στη γειτονική χώρα», αλλά και «σταματώντας τη ροή τρομοκρατών από το έδαφός της προς το Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και ...ανταλλάγματα(2007-03-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται σταθερά η ένταση(2006-01-06 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι πιέσεις(2006-01-03 00:00:00.0)
Ξανά πεδίο... βολής(2005-12-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-11-26 00:00:00.0)
Σε συναγερμό ενόψει της έκθεσης για Χαρίρι(2005-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ