Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Αγάπη στα 16

Οταν πλησιάζεις «κριτικά» μια ελληνική ταινία, θέλεις δε θέλεις, στο νου σου έρχονται τόσα πολλά! Η έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας, η ανυπαρξία υποδομής στην παραγωγή και στη διανομή, η αγωνία του δημιουργού να πείσει για την αξία του. Τόσα πολλά, αλήθεια!

Ομως, η κριτική, ο θεατής, ο κινηματογράφος, δηλαδή, δε νοιάζεται γι' αυτά! Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ίδια η ταινία. Η ποιότητα της ταινίας. Το περιεχόμενο και η φόρμα της. Αν, τελικά, λέει σωστά αυτό που λέει. Και αν αυτό που λέει έχει αξία να ειπωθεί!

Στην περίπτωση του Κώστα Χαραλάμπους τα πράγματα είναι και θετικά και αρνητικά. Ο 37χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος στο περσινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, δεν είναι άμοιρος ταλέντου. Κατορθώνει να αποσπάσει την προσοχή του θεατή, παρότι το θέμα του στέκεται στην επιφάνεια, δε χώνεται στα βαθιά, δεν ολοκληρώνεται.

«Η αγάπη στα 16» είναι τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα δυο νεαρών παιδιών. Δυο εφήβων. Του Γιώργου και της Αντιγόνης. Οταν η ταινία επικεντρώνεται σ' αυτή τη σχέση, αποχτάει μια γλύκα, μια ομορφιά. Οταν, όμως, απλώνεται και στην υπόλοιπη παρέα, γίνεται σχηματική και σε αρκετές περιπτώσεις αποκρουστική. Οι «σκανδαλιές», που όλοι μας κάναμε όταν ήμασταν έφηβοι, δε μετουσιώνονται, σώνει και καλά, και σε έργα τέχνης. Και μάλιστα με ωμό ρεαλισμό, χωρίς αφαίρεση και ποίηση! Το μπανιστήρι, ο αυνανισμός, οι αισχρολογίες, η «τσόντα», όταν είναι σε μεγάλες δόσεις, δεν είναι, πια, «αστεία» και εφηβικές «ανησυχίες», «χαριτωμενιές» δηλαδή. Είναι αρρώστια.

Οι ικανότητες του Χαραλάμπους στη σκηνοθεσία, στην τοποθέτηση της κάμερας, στην κινηματογραφική αφήγηση, δεν τον έσωσαν από την πεπατημένη. Οι ήρωές του ήταν σχηματικοί. Και η διδασκαλία τους, επίσης! Πολλοί καλοί ηθοποιοί, όπως ο Βασίλης Ανδρεόπουλος, η Μπέττυ Βαλάση, η Ντενίζ Μπαλτσαβιά, παρουσιάστηκαν σαν κινηματογραφικές φιγούρες από ταινίες του '60! Και όχι από δική τους ευθύνη!

Παίζουν: Μπέττυ Βαλάση, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αντώνης Λουδάρος, Πέτρος Ξεκούκης, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Μαρκέλα Παππά, Γιώργος Γεροντιδάκης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ