Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ενημέρωση του τρόμου

Θέλω να ενημερωθώ, για να είμαι, όπως λέγεται, καλά πληροφορημένος. Να γνωρίζω, παραδείγματος χάριν, πόσο κοστίζει ένα κιλό ψωμί, ένα κιλό ζάχαρη, ένα λίτρο βενζίνη, μια επίσκεψη σε ένα γιατρό, ένα τετράδιο με εκατό φύλλα, το εισιτήριο για το Ηράκλειο. Θέλω, επίσης, να μάθω τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, τι είπε ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός στο νέο υφυπουργό των Οικονομικών και τι ακριβώς έλεγε από μέσα του την ίδια στιγμή ο απερχόμενος Αδάμ Ρεγκούζας. Θέλω να είμαι σωστά ενημερωμένος, σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, για τα βιβλία που λείπουν, τα σχολικά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, για τμήματα των ΤΕΙ που φυτοζωούν. Οπως, επίσης, θέλω να είμαι βέβαιος για τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στη χώρα μας και όχι αυτόν που ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Και, φυσικά, θα ήτανε πολύ ενδιαφέρον να μάθω το τι θα σκέφτονται από μέσα τους εκείνοι που απαντούν στις δημοσκοπήσεις «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Δηλαδή, τι πάει να πει «δεν ξέρω». Στραβωμάρα έχουνε και δε βλέπουν; Και καλά δε βλέπουν, δεν ακούνε όμως;

Γι' αυτό σας λέω πως θέλω να ενημερωθώ για τα πάντα. Να μάθω την αλήθεια, βρε αδερφέ. Βαρέθηκα τα μισόλογα και τις παραβολές και τα παραμύθια. Δεν μπορώ πια να μου λένε «όχι» και να εννοούν «ναι». Να μου λέει, παραδείγματος χάριν, ο Αλογοσκούφης τη μια μέρα πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και την άλλη μέρα να αναγγέλλεται η κατάθεση του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπει τα νέα φορολογικά μέτρα. Δεν αντέχω όλη αυτή την ξεδιάντροπη επιδότηση της διαφθοράς, την ίδια στιγμή που αναγγέλλεται η απηνής δίωξή της. Γι' αυτό και θέλω να μάθω τι εννοούν με τη λέξη «διαφθορά» και πώς σχεδιάζουν τη δίωξή της. Οπως θέλω να μάθω πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, να χτυπήσουν την ακρίβεια, να ανωτατοποιήσουν τα ΤΕΙ, να χρηματοδοτήσουν τα ΑΕΙ, να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, να διώξουν την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο των καυσίμων, την απάτη του 090, τους πληρωμένους διαιτητές, τα φακελάκια των επίορκων γιατρών. Θέλω να ενημερωθώ για το πότε σκέφτονται να «ξυρίσουν» τους ανήθικους ιεράρχες, να κατεβάσουν από την έδρα τους πουλημένους δικαστές, να κλείσουν τους τηλεοπτικούς βόθρους, να προστατέψουν την Τέχνη, να χτίσουν σωστά σχολεία και να καταργήσουν την ολέθρια τακτική των ωρομίσθιων και των προσωρινών δασκάλων.

Ετσι, λοιπόν, κάτω από την πίεση αυτής της επιθυμίας μου για ενημέρωση, στρώθηκα ένα πρωί μπροστά στην τηλεόραση, πήρα και όλες τις εφημερίδες γύρω μου, άνοιξα και το ραδιόφωνό μου και περίμενα. Περίμενα να ενημερωθώ. 40.000 νεκροί στο Πακιστάν ήτανε η πρώτη είδηση. Ερχεται η γρίπη των πουλερικών, η άλλη. Η Γουατεμάλα πνίγεται στη λάσπη, έλεγε μια άλλη. Ο κύριος υπουργός, δεν έχει σημασία ποιος, παραιτήθηκε, γιατί προστάτευε έναν εγκληματία. Ο Μπους θα εφαρμόσει, μας απειλούσε μια ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, νέα πολιτική στα Βαλκάνια και στη Βαγδάτη νέοι νεκροί, στη Λωρίδα της Γάζας το ίδιο. Στο ματς Παναθηναϊκού - Ηρακλή άνοιξαν κεφάλια. Εσβησε το όνειρο του Μουντιάλ και ο κύριος Ρεχάγκελ σκέφτεται να μας εγκαταλείψει για τη Γερμανία, όπου οι «σοσιαλδημοκράτες» συνεργάζονται με τους χριστιανοδημοκράτες με επικεφαλής την κυρία Μέρκελ, για να αποδείξουν πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα που καταπιέζουν μεγάλους και μικρούς λαούς. Πώς να την αντέξω αυτήν την ενημέρωση του τρόμου και της πίκρας; σκέφτηκα. Μα, αυτός είναι ο κόσμος του καπιταλισμού. Ενας κόσμος του τρόμου και της πίκρας!


Του
Γιώργου ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ