Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση του Γιούστσενκο

Σημαντικές πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του Β. Γιούστσενκο, Προέδρου της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής περιόδου, κατέθεσε σε αντιπροσωπεία του ουκρανικού Κοινοβουλίου ο Ρώσος επιχειρηματίας Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος διαμένει στο Λονδίνο, αφού στη Ρωσία διώκεται για μια σειρά οικονομικών σκανδάλων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εξεταστικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Ανώτατης Ράντα, του Κοινοβουλίου, ήταν ο Γιούρι Σολομότιν, βουλευτής του ΚΚ Ουκρανίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚ Ουκρανίας, «από τη συζήτηση με τον Μπερεζόφσκι έγινε φανερό πως η προεκλογική καμπάνια του Γιούστσενκο χρηματοδοτήθηκε, κατά παράβαση της ουκρανικής νομοθεσίας, από το εξωτερικό. Ο Μπερεζόφσκι αποκάλυψε τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας του Γιούστσενκο. Επιβεβαίωσε πως πέρα από τα γνωστά 15 εκατομμύρια, άλλα 6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ δόθηκαν από ίδρυμά του, στα πλαίσια του κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ειδικού προγράμματος "προώθηση της δημοκρατίας στην Ουκρανία". Στα πλαίσια αυτού του ειδικού προγράμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2004 δημιουργήθηκαν ειδικές δομές, χρηματοδοτούμενες από τον Λευκό Οίκο, όπως ήταν διάφορες "κοινωνικές" οργανώσεις, κινήματα και ιδρύματα (όπως, π.χ., η "Πορά"). Στόχος αυτού του ειδικού προγράμματος ήταν η άνοδος στην εξουσία της "πέμπτης φάλαγγας" των ΗΠΑ και των πολυεθνικών μονοπωλίων, στο πρόσωπο της ομάδας του Γιούστσενκο», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας αναφέρονται τα ονόματα ανθρώπων, μέσω των οποίων γινόταν η χρηματοδότηση του Γιούστσενκο, καθώς επίσης συνδέσεις με τράπεζες σε χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Επίσης, σημαντικά χρηματικά ποσά μεταφέρονταν μέσα από τις διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών.

Στη βάση των παραπάνω το ΚΚ Ουκρανίας ζητά από τη Γενική Εισαγγελία να κινήσει ποινική δίωξη με την κατηγορία της προδοσίας των εθνικών συμφερόντων, της καταπάτησης του Συντάγματος και της νομοθεσίας από μια σειρά προσώπων του περιβάλλοντος του Προέδρου. Ζητά επίσης από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να θεωρηθούν άκυρες οι προεδρικές εκλογές του 2004 και να διεξαχθούν νέες και καλεί τον Γιούστσενκο να παραιτηθεί και να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητές του στην Ανώτατη Ράντα, έως την εκλογή νέου Προέδρου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας, με δηλώσεις του από το Λονδίνο ο Μπερεζόφσκι σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δε δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι χρηματοδότησε τον Γιούστσενκο. Εκείνο που χρηματοδότησε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ήταν ...η «δημοκρατία» στην Ουκρανία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ