Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτική η δίωξη του Σιν Γκάρλαντ

Ενεργοποιείται η διαδικασία έκδοσής του στις ΗΠΑ και στον Τύπο του προσάπτεται η εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του δολαρίου»!

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών βρίσκεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ, ένας από τους θρύλους της ιστορίας της Ιρλανδίας, του απελευθερωτικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Και μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται κατευθείαν κατά ηγέτη κόμματος, και μάλιστα όχι τυχαία, ενάντια σε ηγέτη ενός ριζοσπαστικού κόμματος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι βρετανικές αρχές συνδράμουν με βάση τη γνωστή δικαστική συνδρομή.

Σύμφωνα, όχι με επίσημη ενημέρωση (γιατί τέτοια δεν υπάρχει) αλλά με αυτά που διοχετεύονται από τις υπηρεσίες στον Τύπο, του επισυνάπτεται η εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου»!!!

Η σύλληψη του Σ. Γκάρλαντ, έγινε σε εστιατόριο στο Μπέλφαστ την ώρα που βρισκόταν με εκπροσώπους από αλλά προσκεκλημένα κόμματα (ο Μπάμπης Αγγουράκης, ήταν παρών και εκπροσωπούσε το ΚΚΕ) και λίγο πριν την ομιλία του στην Ετήσια Συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος, το απόγευμα της 7ης Οκτώβρη... Καταρχήν, δεν είναι τυχαίο ότι η σύλληψη έγινε στο Μπέλφαστ. Οπως ανέφεραν στο «Ρ» ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, η σύλληψη έγινε σε μία στιγμή καμπής για την πορεία του κόμματος καθώς «τα προβλήματα και η αμηχανία στην οποία θα βρισκόταν η ιρλανδική κυβέρνηση ήταν ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας» προφανώς για να συλληφθεί σε ιρλανδικό έδαφος. Εξ ου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι δεν έχει υπάρξει ούτε αντίδραση ούτε καν ανακοίνωση εκ μέρους της ιρλανδικής κυβέρνησης... ο ίδιος ο Σιν Γκάρλαντ, αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα του Σαββάτου μετά την καταβολή εγγύησης 30.000 λιρών, ενώ ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο Γκάρλαντ «δήλωσε με τον πιο έντονο τρόπο την αθωότητά του». Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος Τζον Λόουρι, δήλωσε ότι είναι μία «πολιτική δίωξη» και σχεδιάστηκε εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσης του κόμματος στον πόλεμο του Ιράκ και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ηδη έχει σχηματιστεί επιτροπή από διανοούμενους, καλλιτέχνες και πολιτικούς που απαιτούν να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ (σ.σ. σε διπλανή στήλη δημοσιεύεται και η έκκληση του Κόμματος για διεθνή αλληλεγγύη) ενώ διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στα δύο τμήματα της ιρλανδικής επικράτειας. Τέλος, διαδηλώσεις ήδη έγιναν στο Μπέλφαστ μπροστά στο δημαρχείο, το απόγευμα του Σαββάτου και την ίδια ώρα στο Δουβλίνο, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Το κλίμα που διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ

Το ένταλμα έκδοσης εκ μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης έχει ημερομηνία 16 Μάη, και γεννιούνται ερωτηματικά γιατί η σύλληψη γίνεται τώρα. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Irish Times», «Sunday Times», «Guardian» και του βρετανικού δικτύου BBC αναπαράγεται ησκευωρία σε βάρος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος ότι ενέχεται σε «υπόθεση αγοράς, μεταφοράς και προώθησης πλαστών χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας».

Επίσης αναπαράγεται πρότερο ρεπορτάζ του BBC, στην εκπομπή «Πανόραμα» όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η υπόθεση αυτή και ενεπλάκη το όνομα του Σιν Γκάρλαντ, αναφέρουν ότι «αμερικανικά κατασκοπευτικά που πετούσαν πάνω από την Κίνα κατέγραψαν συνομιλία του Γκάρλαντ με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Κάο Ζιάομπινγκ για "επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη"» και η μετάφραση για τους Αμερικανούς ήταν «η προώθηση των πλαστών εκατοδολαρίων, ύψους 17 εκατομμυρίων, που κατασκευάζονται στη ΛΔ Κορέας, με μοναδικό στόχο την υπόσκαψη και αποδυνάμωση του αμερικανού δολαρίου»!

Παρ' όλο το «χολιγουντιανό χαρακτήρα» του κατηγορητηρίου, δεν μπορεί να αποκρυβεί ο πραγματικός λόγος της δίωξης. Ο πολιτικός χαρακτήρας και η επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στο λαϊκό και προοδευτικό κίνημα. Σύμπτωση τάχα οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου που εξομοιώνει τους «κομμουνιστές με τους ναζί και την Αλ Κάιντα», αυτό το Σαββατοκύριακο;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org