Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού»

Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας (6/10) η Ανω Βουλή (Γερουσία) της Δημοκρατίας της Τσεχίας και συγκεκριμένα οι γερουσιαστές των δεξιών κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία (41 στους 53) πέρασαν πρόταση για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού και του ναζισμού». Ζητούν μάλιστα η απαγόρευση να επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 χρόνων. Οπως υποστήριξαν, κατά τη διαδικασία, μια τέτοια απόφαση θα εξαναγκάσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Τσεχίας (Τσεχίας) ΚΚΤ, το λιγότερο να αλλάξει το όνομα και το καταστατικό του. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες κινδυνολόγησαν σχετικά γύρω από την «εγκληματικότητα της κομμουνιστικής ιδεολογίας» και τον κίνδυνο επιστροφής των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε για έγκριση στην Κάτω Βουλή, όπου όμως οι εκπρόσωποι των δεξιών κομμάτων δεν έχουν την πλειοψηφία και θα χρειαστούν και τις ψήφους των σοσιαλδημοκρατών για την έγκρισή του. Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο από ΜΜΕ της χώρας, αφού σε λίγους μήνες αναμένονται οι νέες βουλευτικές εκλογές και μια συμπόρευση των σοσιαλδημοκρατών με τα κόμματα της Δεξιάς σε αυτό το θέμα, θα δημιουργούσε προβλήματα και στην εκλογική βάση των σοσιαλδημοκρατών.

Την ίδια ώρα όμως, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τσεχίας, συμμετέχει με τον τρόπο του στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, διά της «πλαγιοκόπησης» του ΚΚ Τσ. Ετσι ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Γίρζι Παρόουμπεκ, ζήτησε από τον νέο πρόεδρο του ΚΚ Τσ., Βόιτεχ Φίλιπ, να προωθήσει 3 συνθήκες που θα βοηθήσουν την προσέγγιση κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών. Οι όροι περικλείονται στην παρακάτω φράση: «Πρώτα απ' όλα, πρέπει να υπάρξει καθαρή στάση απέναντι στα εγκλήματα του κομμουνισμού. Επίσης, όταν γίνεται λόγος για την εξωτερική πολιτική του κράτους, όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να επεξεργαστούν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική του κράτους, οι κομμουνιστές θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους σχετικά με τη φορολογική πολιτική».

Ετσι ουσιαστικά ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ζητά από το ΚΚ Τσ., να καταδικάσει το ιστορικό παρελθόν του, να αλλάξει τη θέση του και να στηρίξει την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και τέλος να αναπροσαρμόσει το κοινωνικό του πρόγραμμα.

Από τη μεριά του πάντως ο Β. Φίλιπ, νέος πρόεδρος του ΚΚ Τσ., έχει δεσμευτεί πως δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος αφού, όπως δήλωσε, «η ιστορία έδειξε πως τέτοιες αλλαγές φέρνουν μόνο προβλήματα και ήττες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ