Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Η χωματερή ανοίγει - το αδιέξοδο παραμένει

Ανέστειλαν την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι, ανοίγοντας το Χώρο Υγειονομικής Ταφής μόνο για τα απορρίμματα και όχι για τη λυματολάσπη

«Βουνά» θα παραμένουν τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
«Βουνά» θα παραμένουν τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν τελικά χτες οι εργαζόμενοι της χωματερής, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ανοίγοντας όμως τον ΧΥΤΑ μόνο για τα απορρίμματα και όχι για τη λυματολάσπη. Το αδιέξοδο, ωστόσο, με τη διαχείριση τόσο της λυματολάσπης, όσο και των απορριμμάτων παραμένει, καθώς - με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ηγεσιών των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που ελέγχονται από τα προαναφερόμενα κόμματα και τον ΣΥΝ - ο ΧΥΤΑ είναι ήδη υπερκορεσμένος, ενώ η λυματολάσπη εξακολουθεί να παράγεται στην Ψυττάλεια, χωρίς να υπάρχει μονάδα ξήρανσής της.

Η αναστολή κατευθύνθηκε ανοιχτά από την αρχή από τις δυνάμεις της συναίνεσης και κυρίως της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του σωματείου που υποστήριξαν ότι έτσι θα... κερδίσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης! Κι αυτό όταν, αντίθετα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αγωνίζονται για την απομάκρυνση της χωματερής και την αποκατάστασή της, για να μην αποτελεί το Θριάσιο το μοναδικό σκουπιδότοπο όλης της Αττικής.

Ουσιαστικά, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ έκαναν πίσω, μετά από εννιά μέρες κινητοποίησης, χωρίς να έχουν αποσπάσει μία θετική απάντηση ούτε στο ελάχιστο αίτημά τους για την απομάκρυνση της επεξεργασίας της λυματολάσπης από το ΧΥΤΑ. Μόνο και μόνο για να κρατήσουν τα προσχήματα υποστηρίζουν ότι δε θα δέχονται τη λυματολάσπη και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξαναπροχωρήσουν σε αποχή...

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο επέμεναν να συνεχιστεί η αποχή και μάλιστα να δυναμώσει με απόφαση απεργιακής κινητοποίησης με διευρυμένο πλαίσιο αιτημάτων. Πρόταση φυσικά που οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ δεν ήθελαν από την αρχή ούτε να ακούσουν, αποκαλύπτοντας έτσι και την υποχωρητική τακτική τους.

Σχολιάζοντας στο «Ρ» τις εξελίξεις αυτές ο Γιώργος Σπυθουράκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι «για μία ακόμα φορά αποκαλύφτηκαν οι δυνάμεις της συναίνεσης, οι οποίες με τακτικούς ελιγμούς αποδυναμώνουν και πάλι το κίνημα ενάντια στον ΧΥΤΑ και τη λυματολάσπη. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα έκαναν πίσω με δικαιολογία την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Η λυματολάσπη όμως θα ξαναέρθει και ο ΧΥΤΑ σε τρεις μήνες θα έχει γεμίσει από σκουπίδια χωρίς να έχει υπάρξει καμία λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ