Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερευνα από ποιον και για ποιον;

Με δυο διαδοχικά πρωτοσέλιδα, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα της αντιδραστικής επέλασης των πολυεθνικών στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το παράδειγμα της «Κόκα - Κόλα» και της «ΝΟΥΝΟΥ», είναι μέρος μόνο του κερδοσκοπικού πανηγυριού, που έχει στήσει το μεγάλο κεφάλαιο στα πανεπιστήμια, με κυρίαρχη την ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εξειδικεύεται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πολυεθνικές ωφελούνται πολλαπλά από τις λεγόμενες «χορηγίες» σε επιστημονικές έρευνες, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική επιλογή παράδοσης της εκπαίδευσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε παραμάγαζα των πολυεθνικών.

Η πλήρης υποταγή της έρευνας στην ανάγκη του κεφαλαίου να αυξήσει την κερδοφορία του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα. Πατώντας στην κρατική υποχρηματοδότηση, οι μεγαλοεταιρίες εμφανίζονται σαν «σωτήρες». Επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην επιστημονική έρευνα, με στόχο να καρπωθούν τα αποτελέσματά της. Οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και ο ρόλος της επιστήμης στην ικανοποίησή τους αφήνουν παγερά αδιάφορο το κεφάλαιο. Αυτό που «καίει» τις πολυεθνικές, είναι να ενσωματώσουν την έρευνα στη διαδικασία παραγωγής, βελτίωσης και διάχυσης των προϊόντων τους, να υποτάξουν το επιστημονικό δυναμικό στη διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου τους, με στόχο το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Εύστοχα, ο «Ρ» χρησιμοποίησε στο φύλλο της Πέμπτης τον όρο «διαφημιστικό πλυντήριο», για να περιγράψει μια πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια. Είναι γνωστό ότι οι μεγαλοεπιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής ευθύνης», ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να εξωραΐσουν, στα μάτια των εργαζόμενων, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, τις βαθιά αντιδραστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και να συγκαλύψουν την επικινδυνότητα των προϊόντων που παράγουν. Οσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η «Κόκα - Κόλα» ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει έρευνα για τη διατροφή, όταν αποδεδειγμένα το προϊόν της είναι από τα πλέον βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Η σχέση κεφαλαίου - πανεπιστημίων θα βαθύνει τα επόμενα χρόνια, σαν αποτέλεσμα και της προωθούμενης αξιολόγησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι συνέπειες στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας, θα είναι αρνητικές, καθώς ποτίζεται με τη στρεβλή αντίληψη ότι το κεφάλαιο είναι απαραίτητο ακόμα και για την «προαγωγή» της έρευνας. Οτι είναι συστατικό και αναντικατάστατο στοιχείο συνολικά της εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια της «επιχειρηματικότητας» έχει εισβάλει πλέον ακόμα και στο δημοτικό, στοχεύοντας στο μυαλό των ιδιαίτερα μικρών ηλικιών. Είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και της διανόησης να βάλουν φρένο με τους αγώνες τους στον αντιλαϊκό και επικίνδυνο κατήφορο, στον οποίο η κυρίαρχη πολιτική κατευθύνει την εκπαίδευση και την έρευνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγύρια για ποιον;(2021-11-06 00:00:00.0)
Ανώτατη Εκπαίδευση από ποιον για ποιον;(2011-07-19 00:00:00.0)
Η «Κόκα- Κόλα», η «Πέπσι- Κόλα» και τα... παρασιτοκτόνα(2006-08-20 00:00:00.0)
Μιλούν για Πανεπιστήμια - αποδοτικές επενδύσεις!(2006-05-07 00:00:00.0)
Κοινό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στη λαίλαπα(2006-03-25 00:00:00.0)
Να μπει φραγμός στην άγρια εισβολή(2005-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ